Wednesday, November 25, 2015

The Novembers



Bulan sambut besday anak beranak
^____^

Kejap jer anak2 mak dah besar.
Entri ni khas reminiscence anak2 mak since born sampai lah dah besar masam skang.
Huhu
Bukan mudah nak sampai ke tahap ni.
Jauh lagi journey korang berdua.


Izara 4th Nov 2012




She's born with only 500gram at 24weeks! Skang ni dah 12kg walaupun tak makan. Huhu time baby Kecik je masa ni. Dah usia 3 bulan tapi masih dalam incubator and 1st time dapat bawak kuar dia dari kotak hangat tu. The best feeling ever....holding my baby. Masa ni apak dia ulang alik KT-KL every week. Dulu rasa susah bila berjauhan. Dah anak dua...nayyyy i can handle it. Cewah cakap besau!


DJJ ni best sebab bila aku memetir dorang berdua takde sepa akan back up dorang
Gasak kan korang..Haha
Bunyi macam mak tiri.


Izara lahir with several complication.
And yang dibawa hingga ke besar ni is asthma.










Nah ni skang budak tak cukup bulan tu.
Nebulizer tu macam toys dah. Kalau asthma dia datang tu mak ON je benda ni berlari dia pegi sedut.
Senang keje mak nya.
Progress zara dulu agak slow tapi dah hantar pegi pre-school tu alhamdullilah development dia ada peningkatan. Cepat pulak dia belajar skang. Jenis perhati lepas tu cuba buat. Even CACAMEB...I'm proud of u sayang no matter what!


Bangga....
Tapi bila tengok dia dok tadah tangan masa orang tengah picit air panas kat heater...
Ermmmmm.....
Tak tau nak cakap kebanggaan ke apa
Adoiiiiiii...suspen tau!
Dia dok perhati apa mak apak dia buat. Asal bukak air kat sinki dia pun mengendeng hulur tangan main air. Kejap2 pegi sinki sampai berdas2 mak dia petir
Dia buat dekkkkkkk pegi sinki fe-feeling tadah air.
Tanda2 nak paw mak dia pegi theme park agak nya
-____-





Dah 3 taun usia zara...mak berdebar tak tau akan datang masa depan macam mana. Mak risau zara kena buli. Zara tak pandai berdikari. Tak pandai bawak diri. Erm......nanti dah besar sikit mak hantar pegi tekwando. Haha...
Skang ni dia pandai melawan ala2 nak pertahan diri lah...
Tapi suci gile cara melawan tu. 
Gile baik kalau berebut barang dengan cousins dia.
 




Adik 9th Nov 2014



Kelahiran adik memang extreme. Tak kan lupa sampai bila2. Hehehehe kalau beranak dalam kete bole register dalam surat beranak sure legend! 





Kita recap again. Adik born at JB masa mak apak dia tengah riang ria nak celebrate besday kakak.
Punca beranak tiba2...probably high sugar. Sebab malam sebelum tu makan tak hengat gile bahabs nye mencekik like no tomorrow.
Merasa lah kan esok pagi buta terus water broke.
 
Masa pregnant mak minum jugak susu kambing.
Tapi kuning jugak kau dik. Lama pulak tu nak baik nya.
Ditakdirkan tuhan adik mengidap complex congenital heart.
Sebab tu kuning nya slow tak baik2 sebab adik tak biasa lagi nak feeding dengan keadaan jantung dia masa tu.
Sedih....down.
But i manage to absorb the good vibes 
Alhamdullilah.....berjaya jugak harung saat2 getir.



Mak rasa kau sangat handsome and calm time ni dik. Tak puas nak cium!




Tiba2 kau dah setaun. Bukan mak tak nak cium2 lagi cuma cepat nau kau masam. Tak sanggup mak...
Hahahahaha
Adik ni memang kategori anak mak
Ye...sangat2 anak mak
Mak pegi dapur kejap pun menangis macam tak jumpa setaun.
Begitu lah dia boboi sorang ni.
Manja nak perhatian kat dia sorang je.
Adik ni peramah. Suka tegur orang. Suka senyum. Suka makan tapi memilih.
Suka MAKAN KEK.
Tu kena highlight sebab apak cakap masa mak pregnant dia terkenan asik buat kek jer.
Takpe janji kau makan. Kalau tak mak lagi runsing sebab mak apak je gemuk anak tak. 
Mana aci... 
Ish....





Yang ni tak perlu recap banyak
Jarang sekali nak selfie or bergambar sakan.
Tapi sebab besday punya pasal gua bubuh lah seketul kat sini. 

32th
Anak 2
Ada umah
Ada pekerjaan
Still Fat


Alhamdullilah

-____-





Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

No comments:

Post a Comment