Tuesday, August 11, 2015

School Progress : Tukar Sekolah



Izara officially da sebulan tukar sekolah.
Sekolah lama bukan tak bagus.
Jauh. Time management hancur.
Bagusnya sekolah lama dorang dedicate sorang teacher sorang student.
Focus anak kita sorang je.
Sayang....jauh laa plak mak rasa.


School ni kawan mak yang rekemen.
Maybe zara da disclosed with school environment.
She didnt cry at all. 
1st orientation pun tak nangis.
Its a good sign that she can adapt easily lepas ni.


Aku rasa mana2 terapi centre applying the same technique untuk problem macam zara.
Honestly aku suka lagi school baru ni.
Admission limited. Tak terlalu ramai so they can maintain the teaching quality.
Zara pun nampak excited tengok ramai kawan2.

Ada 6 activities untuk zara.
Mak tak ingat.
Hahaha
Every session its a must to brush tangan and kaki dia. Wrapping pun buat jugak.
Kat school baru ni kena brushing sikit tak nangis. Elok je dia hulur kaki tangan tu. 
Saja je....



Sliding.
For eyes focusing.
Treat lazy eyes.
Mula2 dia takut. Tak berani lagi.



Tengoklaa anak mak ni.
Baik je hulur kaki buat brushing.
Kagum tau dia tak nangis.



Jumping.
Untuk confidence level dia.
Yang ni teacher cakap dia tak pandai lagi. 
Still suruh orang lompatkan untuk dia.
Banyak cantik????




Class activity.
Suprisingly zara duduk and buat kerja yang teacher ajar. Anak yang taat kata nya.
Kat rumah mak dia macam halilintar....tak jalan!

Teacher bilang dia suka mundar mandir.
Tapi still dalam class and tak de lah buat hal sendiri.
Yang penting menten duduk dalam class.
Taat kau....





Lepas 2x school session dia da berani nak sliding gini.
Sejak sekolah kat sini...mak perasan banyak perubahan singkat pada zara.

Dia mula nak belajar naik tangga.
Even macam ntah hape2 gitu cara dia tapi mak bangga and terharu.
Tiba satu hari aku perasan zara curi2 naik tangga uma atok. Sebak...  
Pastu tiba2 ade plak orang nampak dia tengah berusaha. Terus gabra and jatuh terlentang. 
Alahaiiiii kompem dia fobia balik. 


Alhamdullilah so far banyak progress zara. 
Insyaallah lama2 nanti zara pandai.
Sekolah ni macam day care jugak.
Tapi lebih pada day care untuk kids yang perlukan bantuan lah. 


Monthly RM600.
Seminggu dua kali.
Class start since 9 am - 12 noon.
Kalau ade rezeki lebih bole amik full pakej.
Tapi teacher cakap usia zara masih muda.
Dia suggest twice a week jelaa. 


Skang peel pegi school.
Sampai je dia ketuk2 pintu tak sabar nak masuk.
Pastu terus nak masuk class tak nak salam cium mak dia da. Punya laa excited. Alahaiiiiii anak!






Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

No comments:

Post a Comment