Tuesday, April 21, 2015

IJN Episode III : Ranting of Mother's Heart








Selang 2 hari lepas check up ENT
Adik went for IJN pulak. 
Seperti yang kami jangka...adik need an operation. Very soon kata doc. :-(


Sesungguhnya aku tak mampu nak luah lagi rasa sebak sedih yang menebal ni. 
Diam...sikit pun tak share feeling kat laki aku.
Sebab kalau cite kat dia pun macam no point.
Operate tetap operate!
Nak tak nak adik tetap akan kena operate.




I know...adik terpaksa lalui semua ni untuk kebaikan dia.
Supaya jangka hayat dia lebih lama.
Tapi aku redha kalau adik tak dapat bertahan memandangkan dia dilahirkan dengan satu injap saja. 
Dan jantung yang berlubang agak kritikal.
Saluran darah yang tak tentu hala dan terbalik.
 Operation could be success or else....

 
Sebagai mak...memanglah kita tak sanggup nak tengok or biarkan anak sakit.
Mak buat yang terbaik. Selebihnya serah pada Allah.
Sepa kita nak lawan ketentuan-Nya....
Please...families dan kawan2 doakan saya kuat. 
I might be losing him....
 Tapi aku sedaya upaya akan jaga dia...
Besarkan dia..didik dia sehabis kudrat macam mana aku jaga zara....

 
Face the reality.
Aku ada anak OKU. 
Aku ok tak ada masalah.
I don't bother cakap orang.


27 Mei ni adik kena admit IJN untuk buat tube test.
Test yang mana nak tau tahap tekanan darah dan pernafasan adik sebelum operate.
Procedure ni tak mudah.
Adik kena puasa 4 jam sebelum nya.
Peha kiri kanan akan dicucuk tube sebab nak masuk kamera to capture exact problem sebelum major operation boleh dijalankan.
Doc bagitau....dalam hidup adik akan ada banyak kali operation.
Tapi semua depends pada keadaan dia dan takdir.
Tak tergamak nak membayangkan akan datang tu macam mana.


Test ni ada risiko sebab tu kena ready mental kuat2.
Tekanan darah bila2 masa bole tak stabil and bagi efek pada baby.
Doc risau jantung dia akan stop masa procedure dijalankan.
If everything ok adik maybe bole skip 1st operation and wait till 1 year plus.


Kalau tube test berjaya dibuat...
6 jam lepas sedation abis adik tak bole bend kan kaki
Part ni paling susah sebab dia da besar...lasak. Kaki kuat terkinja.
Cabaran untuk mak.
Tiap malam....aku akan usap dada adik tengok dada dia puas2.
Lepas ni dada adik tak kan sama lagi. 
:-(


What adik have been through buat aku rasa macam.....
This is my last pregnancy. 
Trauma, sad and down. 
May I be surrounded with positive vibes.
 Ya Allah kuatkan lah aku...tabahkan lah aku.

InsyaAllah


Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

4 comments:

  1. Ya Allah.. besarnya dugaan you..
    Insha Allah.. kita doa sama-sama ye..

    We'll pray for you adik. Stay strong ok!

    ReplyDelete
  2. U r a strong mom! Pray for adik. Semoga Allah sentiasa lindunginya. Amin.

    ReplyDelete
  3. U r a strong mom! Pray for adik. Semoga Allah sentiasa lindunginya. Amin.

    ReplyDelete