Saturday, February 07, 2015

Soft Burritos






Da lama tak share resepi. Ade blog masak2 tapi tak ada masa nak update. Nantilah kita tepek kat sana. Hehe 


Ok ni resepi ulang tayang bertahun2 punya. Ntahlah tetiba mak rajin nak menguli. Pegi giant...jj...kefor tengok tortilla wrap jual mahal betul sampai rm9 sebungkus. Ade 8 keping je. Frust jugak...tapi tak apa. Kalau bole bikin sendiri aku no hal nak try and error. 




Ingrediants: 

  • 3 cups flour
  • 1 teaspoon salt
  • 1 teaspoon baking powder
  • ⅓ cup vegetable oil
  • 1 cup warm water


Method :

1. Sift flour, salt, baking powder. Mix them
2. Pour oil and water. Knead about 5-10 minutes till dough not sticky in ur hand.
3. Rest the dough for about 30 minutes. Cover bowl of dough with clean wrap.
4. Ready to roll


Aku dulu tak pandai nak menguli sangat. But practise makes perfect kan. Im satisfied with the dough this time. Kena uli sampai doh not sticky and smooth surface. 






Buat bulat kecik2 macam ni untuk senang kita roll. Untuk adunan ni bole dapat dalam 10-16 keping. Depends bape banyak biji dough.




Panaskan kuali leper...api sederhana. Balik2 kan macam biasa. And taraaaaaaa....siap!!





Roti nya lembut betul and filling u can put anything u like. Chicken...beef...seafood salad. Apa2 jelaaa ikut suka. Mayonis mustard dan sos2 penyedap yang lain pun bole tuang melambak. 




Kalau nak simpan dalam freezer pun bole. Lapikkan each wrap dengan plastik or parchment paper. Nak makan baru panaskan.


Senang kan? 





Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

2 comments:

  1. bila la nak pandai buat benda2 mcm nie huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab aku pandai buat lah sampai skang aku tak kurus. hahahaha

      Delete