Monday, February 09, 2015

School Progress





After 2 session of Occupational Theraphy (OT) kat school mak nye pun cuba mempraktik education at home. Kita cuba ajar zara macam mana teacher dia ajar. Balik dari uma BS aku akan biasakan zara terus ke kusi kontot ni and ajar dia buka kasut / sandals. 


Topiknya..... "Understand A Command"




Izara ada masalah confidence lack. Kusi kontot macam ni pun dia gayat. Tak berani nak turun. Very hesitate nak jejak kaki ke bawah. Kadang geram sebab tak tau apa yang dia takutkan sangat sedangkan mak dia depan mata. 
 



Ni aku tengah ajar dia supaya paham ape mak dia cakap. Aku suruh TURUN. Dia sengih2 simpul. Panas pulak hati mak ni bila 15 minit dia duduk situ tak gerak2. Acah2 nak turun pun tak. Cuaca memang da panas rasa bertambah panas peluh2 gaban aku tahan sabar....ggrrrrrrrrrr bertuah betul izara ni. Teacher dia ajar...kalau nak dia ikut suara kena tegas. Kompem jiran ingat aku dera dia. Memetir2 suara aku.


Zara still tak nak buat apa yang aku suruh. Teacher cakap kat school dia bole da ikut cuma buat sambil nangis. Tak suka dipaksa lah katanya. Ke sebab dia tau "alaaa tak kan lah ibu nak denda aku kan?"






Aku plak da semacam panas bontot tengok peel zara ni. Dia pandang aku pastu buat dekkkk je. Then merengek2 suh aku datang dekat hulur tangan pimpin dia. Eh....no way. Ok tak ape...aku tinggalkan dia alone kat living hall tu. Dia nangis kejap jelaa pastu senyap. Aku curi2 tengok apa dia buat kot lah ada percubaan nak blah dari situ. 


Sanggup dia melekat kat situ terkeruk2 leher lah...usik2 pipi lah...garu2 kepala and macam2 lagi lah aktiviti seni dia atas kusi tu. Paling kreatif jelir2kan lidah sampai ngences berjujuran! Aku tak sampai hati plak nak denda lama2. Terus ke zara nak bantu dia turun dari kusi tu. Elok je aku dekat dia bagi kat mak dia ni....













































































Terkipai2 excited senyum2 bila berjaya surrender kan mak nya. Pimpin berjalan sambil menyanyi2
Ya..yah..yah...yayayaya mahmmahaaa (Lagu Zimbabwe)



Mak betul2 kena banyak bersabar.


Sungguh.





Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

5 comments:

  1. gelak mak baca tau ibu...bagus izara...asyik ibu je dera awak hahhaa

    ReplyDelete
  2. kena bagi kerusi rendah lagi kot..bagi kaki dia jejak lantai tu..tengok dia gayat lagi ke tak...hihihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok..akan ku coba. Kena pegi ikea laa ni. *alasan*

      Delete