Tuesday, February 24, 2015

School Progress II






Ini minggu last sekolah percuma tak bayar. Izara masih sama....menangis sampai sejam. Masak lah kalau macam ni gaya. Bayar tapi keje kau melalak. Aritu apak cuti mula lah peel puteri lilin tak bole kena tinggal. 


Kebetulan terserempak dengan pakcik yang anta cucu dia pegi program yang sama dengan zara. Budak tu da 3yrs old and atok dia cakap cucu dia sebijik zara masa earlier phase dulu. Siap hempuk2 dinding mengamuk nak balik. Ok ade geng....


Kata nya great life ni antara yang paling reasonable charge per hour. Nak bagus lagi kena lah berkorban ribu2 ringgit anta sekolah seminggu 3x. Baru berkesan kata atok berkenaan. Phewwww......
Hopefully izara can coped with it. Nangis je bukan elok pun. Tapi....tapi....tapi......nampak lah ada progress lagi. Alhamdullilah.


Masa anta ni aku terus blah je turun bawah deting dengan apak. Peerrghhhh dia punya nangis tahap oktaf 12! Lepas sejam tu aku dengar keadaan macam reda. Kejap2 jelaa dia nangis.


Lesson learn : Understand Body Gestures.






Teacher tengah ajar zara untuk paham bila kita cakap quiet with body gestures "Syyyhhhhh". Ooooo boleh pun paham sikit2. Bila teacher suh senyap dia ikut. Sampai kat uma aku suh senyap....dia pegi balik muka nangis lagi kuat kat dinding. Saja jer.....




Teacher cakap zara lack of sensory. So dia cadangkan treatment "wrap" ni kat umah. Gulung je or bedung dia dengan kain about 15minit macam tu untuk rangsang balik sensory dia. Zara ni orang nak pegang tangan or main rambut dia memang tak boleh. Macam sakit ke apa tak pasti. 


With this method InsyaAllah sensory boleh kembali normal. Mula2 ni memang nangis laa kan. Kemahiran dia menangis je skang ni. Hahaha Yang aku tak tahan tu ingat kan pandai berlakon kat uma je. Rupanya dia bawak skill lakonan sampai school. Masa teacher wrap zara tetiba zara tido! Konfiden je teacher cakap "Dia penat sangat menangis sampai tetido lah kak". Yelaa tu....


Aku memang tau dia buat2 tido supaya teacher tak suruh buat apa2 keje. Elok je teacher bukak wrap dia melalak mata segar bugar. Kannnnnn.........



Lagi satu method scrubbing her with smooth span. Elok je dia dengar cakap walau nangis saja. So far teacher cakap progress tu ada tapi memang kena latih selalu. Ni pun selamba pegi tak buat patching. Abis kelas masuk dalam kete terus terkinja2 macam biasa. Pitam mak kalau macam ni. 


Ish..... `\(0_o)/`


Ok next class da start bayar. Gudluck baby....i'll always pray for u. 




Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

1 comment: