Tuesday, January 27, 2015

Rutin Sebelum Masuk Keje





Ive start sending adik to babysitter a week earlier as my preparation nak masuk keje. Persoalannya.....berani nya mak anta anak yang sakit jantung kat orang lain.


Family of course risau....most of them asking same question. Jawapan mak.....tawakal redha. Aku tak ada pilihan lain. InsyaAllah adik will be fine since i trust the BS and ade discuss dengan pakar IJN aritu before discharge pasal hal ni. 


Doc cakap tak ada masalah kalau aku yakin and jarak uma BS dengan aku tak jauh. Cuma kena ajar betul2 kat BS how to handle baby CHD. Alhamdullilah...BS ni memang baik hati. Willing to learn and penyabar. Seriously mungkin satu dalam sejuta. Doc cakap skang masih bole anta ke pengasuh later bila da operation kena jaga sendiri sampai luka sembuh then kena tutorial again kat BS kalau nak anta. 



Ni laa dadah utama mak bagi kat zara. Kalau tak nanti sebok nak berdiri depan dashboard. Kalau ujan lebat terpaksa lah kitorang lepak dalam kete sampai apak sampai. Kira special laa siap berbantal nak landing. 


Ya tau...bahaya. Ini temporary saja sebab da beli satu toddler seat yang biasa untuk dia. Sian plak tengok dia turun tahkta kena mengalah. 





Tu dia raja baru da cop tempat duduk. Masa ni aku baru letak. Nak gerak baru buka bedung adik and pakaikan belt. Adik kat uma bs elok je bedung. Sampai kat uma da mengamuk bedung topi semua tutup muka. Marah punya pasal. Ish....


Alhamdullilah tak sia2 prektis letak adik dalam baby seat. Mula2 je adik nangis pastu ok da. Lagipun untuk short distance je. If emergency pun senang. Adik da biasa....





Pemandangan keseluruhan


Bagus...anak2 mak behave sepanjang proses nak anta and amik. Phewwww lega....


Tq Allah


Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

1 comment:

  1. alhamdulillah..dorang pun faham keadaan mak ye..tu yang behave jer..

    anak IbuNoey dua-dua jenis yang tak berapa suka kena bedung.kejap je berbedung.lepas tu,keluar la tangan tu.

    ReplyDelete