Wednesday, January 28, 2015

Masalah Kilang Susu





Lagi a few weeks nak masuk keje baru dapat kumpul 10 botol stock susu. Hurmmmmm terhegeh2 mak nya ni. Duduk rumah bukan aku ngangkang saja jer.


Masa berjalan buat itu ini kejap je da weekend. Kalau ujung minggu memang aku tak sempat nak pump. Sejak abis pantang aku start mengemas uma sikit2. Buang lah mana benda yang tak pakai. 


Tu yang tak menyempat nak buat stock. Uma da macam mmmmm......tak bole nak sebut sebab bencana sangat!!!! Dengan cicak nya...yekkkkk


Nextttttt.......macam ni sebenarnya. Mak ade masalah sikit. Adik ni peel lain macam lah. Dia tak nak EBM yang frozen dan dipanaskan tu. Macam mana nak buat eh? Tekak lidah baby ni lain2 ke? Suppose dia tak reject lah kan susu mak ni. Kan?????



Adik suka tetek direct banding susu yang mak hangatkan tu. Let say aritu mak plan nak bagi EBM so a day before susu frozen tu mak letak kat bawah bagi cair ais nya. Then bila nak guna baru rendam dengan air panas. Salah ke cara mak ni???????


Nape adik tak suka susu beku???? Why adik....why???? Aduiiii risau plak susu tu tak abis minum. Mak salah method ke????




Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

5 comments:

  1. rasanya ada sesetengah baby memang tak berapa suka yang frozen dan dicairkan.mungkin sebab lain sikit kut rasanya.macam kawan IbuNoey kat ofis ni,sebelum pergi ofis,dorang pump dulu susu tu.so kira fresh la.kalau IbuNoey lak,balik kerja,pam dulu.lepas tu masuk dalam peti bahagian bawah,tak perlu frozenkan.sebab kalau chilled (peti bawah), boleh tahan 24 jam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok tq for ur advise noey :-)

      Delete
    2. 3-4 hari boleh tahan kat bawah tu. susu frozen ni, bau dia x sedap ibu. mmg x sedap. tapi... memula ajar kasi fresh je dulu. dah besar sikit nnti kasi la frozen punya tu. katakan 3 fresh, 1 frozen daily. sbb dah biasa df, minum botol x best. kalo frozen, lagi laaaa x best.

      ibu cuba dulu tau. aleesya dulu pun mcm tu. x minum frozen. tapi, lama2 dia redha je. minum xde masalah dah

      Delete
    3. 3-4 hari boleh tahan kat bawah tu. susu frozen ni, bau dia x sedap ibu. mmg x sedap. tapi... memula ajar kasi fresh je dulu. dah besar sikit nnti kasi la frozen punya tu. katakan 3 fresh, 1 frozen daily. sbb dah biasa df, minum botol x best. kalo frozen, lagi laaaa x best.

      ibu cuba dulu tau. aleesya dulu pun mcm tu. x minum frozen. tapi, lama2 dia redha je. minum xde masalah dah

      Delete
    4. Tq mama....ill try my best nk biasakan baby minum frozen ebm.

      Delete