Wednesday, October 08, 2014

Terima saja lah....




Finally....i decide not go for the test


Betul2 da fikir panjang tak nak teruskan buat ujian kromosom tu. Lepas discuss dengan hubs pikir baik buruk nya ujian tu rasa takut and tak sampai hati aku nak merisikokan anak sendiri.


Kisahnya bila aku share cite dengan opismate. Rupanya sebelum dia keguguran at 17 weeks tu doc pakar di Ampang Putri suggest dia same prosedur like HKL. Lupa plak nak tanya nama prosedur ni. Explanation doc AP tu lebih kurang tapi dia suruh parents balik uma dan fikir masak2. Doc HKL cuma cakap risiko ada lepas buat procedure tu its only 1%.


Which differ explanation from doc AP yang mana risiko untuk keguguran...tumpah darah..air ketuban kurang and preterm labour tu terjadi memang ada. Means memang akan berlaku. Cant say its only 1%. Based on my past history yang mana aku ni senang turun darah dan leaking. Jadi memang tak laa aku nak teruskan the test.


Bila fikir balik kalau aku agree pun to do the test...it will not change anything if they find any abnormalities pada baby. Aku cuma perlu bersedia fizikal dan mental. Ofkoz emosi kena ready that time. Lain2 kena tunggu sampai baby lahir. U cant terminate the baby or buat treatment sedangkan baby masih dalam perut. Itu lagi risiko....


Aku berserah saja moga kali ni sempurna dan dipermudahkan. Definitely tak nak ulang lagi sejarah berumah di wad sampai 6 bulan...cuma boleh berdoa. Bergantung semua pada Allah.





Dear adik.... i know u strong inside. I'm not going to do any test sebab ibu terima anak2 ibu seadanya. Tu semua keja Allah....takdir tuhan yang tetapkan. Insyaallah ibu yakin adik ok and will safely born bila tiba masa nya. I love u with all my heart...





Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

No comments:

Post a Comment