Wednesday, October 15, 2014

Sinetron Sesuap Nasi






Gigih mak nak bagi makan kat zara. Punya lah susah. Berpeloh2 hokey nak suap sesudu kecil. 


Hopefully dalam sebulan dua ni selera dia akan bertambah baik. Bukan ape...nak tak nak dia kena makan. Else..sembelit dia akan jadi lebih buruk.




Kes nya....tiap kali berak ade darah sikit. Cek bobot dia tengok kat dubur tu lain macam. Like isi daging terkuar sikit serupa kelopak putik bunga. Suspen tak? Kesian....


Bawak pegi klinik doc cakap buasir! Tak ade masa nak sedih lagi....terus pikir ape action yang patut mak buat. Terpaksa lah tegas kali ni nak ngajor dia makan. So start buat bubur balik...carrot..kentang and fruit blended. Dapat 5 sudu suap pun jadi lah. 


Badan dia terlebih zat besi. Minum susu je kan. Tulaa jadi sembelit..berak keras. Asal memerut je melalak. Taik tak lepas. Aku perati dia ni saje tak nak sebab lepas nasi tu masuk mulut dia buat2 geli then bole je dia jilat2 and telan. Tak muntah da...



Ok da tenang dapat air masak


Sebab tak nak jadi lebih teruk mak lancarkan paksaan makan. Nak buat macam mana. U have to izara...please. Tak ape...insyaallah things getting better lepas ni. 



Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

3 comments:

  1. Kalau tukar susu masih sembelit jugak x mama...kdg2 sampai satu tahap anak2 kena tukar susu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak...da try tukar macam2. Dugro..anmum..lactogen. Masih sama :-(

      Delete
  2. sabar ye ibu... mcm2 ragam anak. ibu cuba.... lama2 ok la zara tu.
    kita tak mau la sakit dia melarat kan. sian kat zara. weekend ni, boleh la ibu try lebih lagi.

    lama x jumpa ibu....

    ReplyDelete