Sunday, September 28, 2014

Progress Izara







Izara skang da 1year 10months.....


I still being positive...patiently waiting that someday zara could be walk. I believe....zara tak perlukan physio untuk latih kaki. 


As a mom...sepa tak risau anak tak jalan2 bila umur pun da dekat 2 years kan. Banyak jugak yang aku perhati si zara ni lain dari yang lain. Tak tau nak cakap is it normal or i should refer to specialist. 


There is a few exercise yang aku stimulate kat uma. Selain nak latih dia makan...which is fail till now. Huhu...


  1. Toys. 
  2. Pre walker
  3. Pegang pen
  4. Minum dari straw or anything selain puting susu
  5. Ajar untuk paham arahan




Ni contoh toys yang dia ada. Sikit pun dia tak minat nak sentuh or paling tak pun dia baling ke hentak ke badak sekor ni. Risau...


Kalau ada pun dia suka lagi pegang..terbalik kan and campak. Kejar balik and buat benda yang sama sampai boring. 


Pre walker memang tak layan langsung. Suh bertatih kat situ dia bantai nangis. Adoiiiii hairan mak! Sebab zara tak makan...jadi nak latih minum dari straw or selain direct silikon tu memang susah. 


Pegang pen ok tapi kejap je. Dia akan baling kutip baling kutip. Arahan pun dia tak bape nak paham lagi. Kalau dia nak pegi satu tempat or nak sesuatu dia tarik tangan kita. Kalau kata NO...dia sengih jer. Oklaa tu dari dia buat tak tau kan. Yang penting...i never taught pelat2 word to her. 


Mak memang terlalu risau perkembangan zara. Insyaallah bulan Nov nanti zara ade appointment dengan pakar untuk occupational theraphy. Banyak nak tanya ni. And maybe lepas appointment nanti doc bole explain is it ok..normal or something. 


Whatever pun yang bakal kita lalui...ibu tetap sayang izara. Tak boleh hilang zara...i'll be with u no matter what. U have me sayang. Nanti da besar nak pegi skolah..takut orang buli anak ibu. Yelaa kids nowadays macam2 peel. Seriously jauh nau pikir. Insyaallah izara kuat and membesar macam orang lain. Amin....






Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

3 comments:

  1. dah besar!!!!

    tak apa.... ibu rajin2 buat kat rumah. ada masa lagi nak sampai nov. insya allah!

    ReplyDelete
  2. hi dear.. read ur stories bout ur beautiful izara. lama jugak dia pakai cpap kan? hopefully izara terus kuat, mama shud be strong too okay. prem memang x sama development. kalau risau, refer to specialist :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi...u ade dlm grup jewels kan kalau xsalah lah. Hehe biasalaa risau..emak2. Aah lama dia pakai cpap then balik uma cont nasal prong plak.

      Delete