Saturday, September 27, 2014

Kaput




Its a tiring weekend for me....


Last tuesday apak zara admitted kat hat mizan. Aritu just drip and tak admit laa. Kebetulan masih tak sihat2 and repeat blood test hari selasa nya.


Result nya platlet count rendah sangat..38 je. So i guess kena berumah kat spital seminggu jugak ni. Aku ni jenuh mujuk ajak pegi pusrawi ke mana2 laa yang insurans dia cover. Liat!!!!


Tengah tunggu admission. 

Finally menyerah jugak sebab dia tensen minum bergelen tapi tak baik2. 2x amik darah kat emergency and konfirm denggi. 


Orang tua ni memang susah nak minum air masak. Bila da macam ni pun tunggu bini membebel baru nak minum. Dok melayan tekak pahit memang tak jalan. Denggi ni ubat nya air masak tu haa selain altenatif lain. Memang ler ko asik nak kencing je...bagus per sebab buang toksik cuci kidney. 


Punya malas nak bangun kencing. Memang saja uji kesabaran mak mengandung ni. Dia tak tau mengah nya aku. Oooiiiii geram...




Hari ke-3 kat wad masih demam. Total days fever da masuk 8 hari. Tangan badan jadi kemerahan. Sebab da banyak drip tangan abis bengkak. Sian jugak...tak penah masuk wad tiba sakit macam ni. 


Dia cakap...cucuk amik darah dengan drip tu sakit giler. Baru ko mengerti kan macam mana zara rasa kena cucuk sana sini. Belum kena pelatih yang hesitate kejap2 cucuk tak jumpa2! Yang mak nye berdas2 kena sebab cari line tak jumpa. Tembam...eh




Malam tu terus naik bintik merah. Memang simptom denggi. Terus temp naik. Kali ni nak tak nak dia kena jugak hirup sup ketam. Ko nak baik ke nak terbaring lama sambil tengok tv1 sampai bintik ko hilang????


Kalau demam denggi ni orang cakap samada sup ketam or minum air pucuk betik buat ubat. Alhamdullilah lepas kerahan hirup sup...esok nya platlet da naik. Bintik pun da kurang. Power arrgghhh ko ketam!!!




4 ari dok wad and bole discharge. Lega aku...tak yah ulang alik. Laki aku ni banyak komplen...boring laa tulaa ni laaa. Baru 4 ari...ko bayangkan aku dengam zara dulu 2 bulan kat wad. Kalau zara admitted a week kat spital. Paham kan perasaan kitaorang. So...please lepas ni kalau i bebel jan smoke dalam uma ke apa tolonglaaaaaaaa paham. Zara is so sensitive. Im tired...


Banyak giler kot orang tua ni komplen pasal aku. Lambat datang laa itu laa ini laaa. Hello bang....aku ni tengah kendong anak ko...kalau kata pukul 9 pagi sampai ko kena kira dua jam lepas tu. Biasalaa pergerakan terbatas. Hahaha alaa sesekali nak bagi ko merasa kan......


Harap lepas ni semua sihat sejahtera. Tuhan lindungi suami dan anak2 aku. Tak nak ler sakit2....cukuplaa untuk taun ni. 




Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

No comments:

Post a Comment