Saturday, September 20, 2014

Check Up 28 weeks




Last week check up adik. Kalau ikut kalender adik is already 27w. Tapi bila scan doc cakap 28w. 


Aku scan kat klinik wan kamariah setiawangsa. Scan kali ni agak lama since da nak masuk 3rd trimester doc wan suggest buat details scan. 


Ape tu details scan? 


Scan untuk tengok thoroughly progress baby dalam perut ibu. Bole teropong otak..kidney..lungs..and paling penting tulang belakang. 


At one moment tiba2 doc stuck kat jantung baby. Ya allah berdebar nya! Doc check kidney...kata nya kidney baby bengkak sebelah. Probably sebab kencing manis. But bole resolve bila da lahir nanti. Cuma doc concern takut effect kat jantung. Sebab dia kira tak cukup 4 chamber. Aku pun tak bape paham. 


Da start meleleh airmata ni....risau. 


Doc cakap nanti scan lagi when baby is 30w+. Masa scan berat baby is 877grams. Dua hari lepas check up dia swasta aku kena pegi HKL untuk follow up lepas cucuk dexa bulan lepas. 


Konfuse sebab scan di pakar HKL berat baby already 1kg! Errkkkk.....tetiba rasa gemuruh. Then doc HKL cakap jantung and kidney ok. Tak bengkak and cukup 4 chamber.  Kalau macam tu alhamdullilah and lega sangat. Mungkin scan ada silap nya.


Wajah adik ade iras kakak zara. Later kita share ok. Apepun still aku rasa neves and hopefully semuanya ok and adik lahir sihat sempurna. Amin....




Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

No comments:

Post a Comment