Saturday, September 27, 2014

30 weeks



Alhamdullilah syukur Ya Allah....


Adik is growing well. 



Couldnt see my feet. Oooo macam ni rupa nya..































Actually something happen after 4d scan recently kat pakar HKL. Mmmm where to start....


Ade orang cuma share yang happy saja dalam blog. Tapi aku tak ade tempat lain nak luah selain kat sini. Tak apelaa untuk kenangan hari tua.


Lepas details scan last few weeks kat klinik family aku terus dapat appointment untuk pakar HKL regarding my case yang mana doc claim nampak abnormal pada jantung baby.





I went here..maternal fetal medicine (mfm). Tempat ni mostly kes yang direfer ke pakar. Tak ramai tapi proses nya sampai ke petang.


Lepas scan dengan pakar HKL...doc check kidney baby ok. Alhamdullilah...but dia cakap jantung baby memang ade bengkak sikit. Sebabnya tak boleh nak cakap. In pregnancy...jantung baby bengkak bole ade 2 possibilities samada normal atau tak normal. Heartbreak..... :-(


Risau tak payah cakap lah. Doa pun tak putus2. Airmata ni memang laju jer. Dah laa masa scan tu MA tekan perut aku sampai senak! Sakit kena tekan tu sampai aku nak jalan pun susah. 1st time kena yang extreme macam ni. Sabar....


Pakar cakap untuk konfirm kan yang baby ok tak ada masalah...aku kena buat ujian kromosom. Dia nak amik sikit air ketuban untuk test kromosom and genetik. Early test to determine if baby ade syndromes tertentu like common down syndrome etc...


For this test i have to pay RM580 untuk sekali ujian and MC akan diberi dua hari. Ya Allah....dugaan apa yang kau berikan ni. Aku lemah...betul2 tak berdaya. Lepas satu hal...datang yang lain. Betul....aku buntu. Kosong.....


I asked hubs...whats our plan since raya haji nak dekat...and we were planning kenduri aqiqah zara. Fikir panjang aku sebab doc plan buat early Oct. Lepas discuss dengan apak zara...we decide to postponed. Settle kan dulu yang mana da plan awal.


I do believe...insyallah adik is fine and healthy. Cuma perlu kekuatan dan semangat to go through the test. Its not easy....bila teringat je aku jadi kelaut. Sedih...


Apak zara cakap kalau risau sangat pegi Medina and double check lagi dengan Dr. Marsitah







Sebagai pengubat kerisauan.....nahhh adik in 30 weeks age. Ade wajah kakak zara masa baby sikit. Adik.....i know u are strong. I'll be positive!!!






Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

No comments:

Post a Comment