Thursday, July 03, 2014

Risau









Last 2 weeks Zara pegi appointment kat KKIA. She's now 1y 7m...


Apparently banyak progress dia delay. tapi review ni dibuat oleh doc biasa di KKIA. kalau appointment di paed dengan pakar normally dorang akan cakap progress prem baby ni depends. tak boleh too force. 


ntahlah masa KKIA review aku rasa sebak tiba2. sebab banyak question aku macam tak boleh jawab. aku boleh terlupa nak follow up dalam buku pink zara. kat situ memang ada tercatat progress list yang kita kena monitor. :-(


bad mum....


actually list of question tu penting sebab skang ni KKIA and hospital buat autism awareness. so dia guna basic development untuk determine sama ada anak kita ada ciri autism ke tak.  ada laa satu soalan tu kan dia tanya "adakah anak anda gemar melihat jari tangan dalam keadaan yang pelik?". lebih kurang laa soalan dia. aku terpinga tak tau nak jawab ye ke tak sebab skang zara ada habit suka perhati jari jemari dia time dia tengah boring. i mean..no TV..no toys and tak ada orang layan dia. so dia akan tengok jari2 dia tu macam leka.


errkkk....aku tak tau normal ke tak benda tu. sebab memang everyday zara akan buat benda ni. sehari ada lah dalam 5-6 kali depends on her activities. kalau da bosan sangat lagi kerap lah dia leka main jari dia. so...aku jawab YA dalam buku pink tu. doc cakap monitor dulu. kalau dia suka buat macam tu tapi tak berlarutan till half to 1 hour kira masih normal.


bila disoal segala macam progress list yang sesuai dengan umur zara...memang banyak lah yang dia tak buat lagi. even baby prem lain yang seusia dengan zara dah pandai macam2..menconteng..dancing..follow command and the basic activities like minum dalam cup or using straw. 


macam mana nak explain eh.......


she refuse any food. so then how kita nak train dia minum dalam cup or pakai straw. dia tak nak selain puting susu. sebagai mak....risau nya sampai aku tak boleh tido malam. terfikir2 boleh ke zara catch up?


Ya Allah....help me. :-(





Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

No comments:

Post a Comment