Wednesday, July 16, 2014

G.D.M




" Gestational Diabetes Mellitus -  is a condition in which women without previously diagnosed diabetes exhibit high blood glucose levels during pregnancy (especially during their third trimester). "



Haaa gitu explanation pendek nya. Awal bulan aritu masa 16weeks aku dah dapat appointment untuk minum air gula. Kira awal lah kali ni. Bagus jugak sebab senang nak detect. Lemah gak rasa nak kena tegok air gula. Terpaksalah batal kan puasa. Masa zara dulu tak sempat nak diagnose GDM ke apa. rasa nya macam oklaa kot result tu. Hehehe




Tapi apa yang aku perasan kuantiti air gula kali ni macam lebih banyak tapi cair sikit je dari yang aku minum sebelum ni. Rasa nya masih....mmmm...uweekkkkk. Sungguh begitu alhamdullilah berjaya abiskan tanpa muntah. 


Aku tengok ade je yang buang dalam sinki. Tak aci tau.......tapi tak apelah maybe untuk kebaikan aku jugak kan since da ade previous pre-term pregnancy kan. Kak ton minum jelaa...




Bab amik darah ni aku paling lemah. Bukan sebab sakit tapi sebab nak cari line susah. Gedempol kata nya. kiri kanan lengan dia da cucuk last2 kat sini jugak yang ado. pastu nak menambah seksa...misi tu saun mak dia cakap... "awak kena banyak buat keje berat ni. urat satu tu pun tak nampak" kannnnnnnnn..........!



dorang ni tak baca history patient agaknya...ke memang malas membaca ke tak pasti lah. tak ke keje gile aku nak buat keje berat sedangkan aku baru nak baik dari bleeding yang melambak??? logik????? hahahaha adoi...adoi.... cakap jelaa aku ni debab. aku tak amik hati pun.



So...hopefully result mak ok-ok laa kan. Sebab tak penah lagi nak membayangkan yang extreme2 selain terberanak tiba2. hehehe





Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

No comments:

Post a Comment