Monday, June 09, 2014

MealShake




Da 5 bulan zara tak nak makan.


Macam2 cara da mak cuba untuk kembalikan deria dan rasa nak makan dia tu. Failed :-(


Last month try this mealshake dari product shaklee. tujuan nak consume benda ni satu je. nak naikkan selera makan zara. syrup appeton pun da bagi kat zara tapi still tak ada progress. dulu mak tak berani nak amik ni since zara belum betul2 1 year.



After a month consume this...nampak perubahan zara. 1st dia boleh tolerate nestum or fruit juice. tapi nya dalam botol lah. oklaa tu dari dia reject terus kan.


so aku start back to basic. slow2 letak dalam botol so that dia boleh biasakan ada makanan kat tekak dia. bila buat macam ni tak pulak ada adegan nak muntah2. adoiiiiii anak.....



bila dia da boleh nak makan nestum tu aku pun beli lah botol untuk makan macam ni haa. excited kau mak tengok anak ada selera. tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii bila bagi botol tiga lubang ni dia reject! ooooiiiii geram nya mak.


ape laaa yang kau trauma sangat ni. then dia buat perangai balik tak nak makan. maka nya aku lancar kan idea dengan invent satu teknik kitar semula dengan menggunakan puting lama yang da rabak kena gigit dengan si tembam ni.


ni memang puting kali ke-6 aku tukar and all ended like this. gigi da banyak kata nya. asal geram je dia gigit lah. so aku letak puree halus2 sikit dalam botol. janji dia makan lah. aku pun macam dah abis idea how to stimulate tekak dia.


bagi food memang dia buang. bagi toys elok je pegang. pandai pulak beza kan toys and food. then setelah sekian lama tiba2 masa kat hotel aku outstation di JB. apak dia beli mee rebus tulang. ntah macam mana apak dia hulur kuah kat zara.


suprisingly.......



terkejut mak....tapi mak cuba kawal perasaan gembira ittew. hahahaha ade chance laa ni mak nak try bagi makanan lain masa balik uma nanti.


awal2 ni tak boleh terlalu seronok nau. sebab kena fikir kemungkinan lain. yelaa mana tau dia ni nak makanan yang bertumis2 ke...makanan yang beraroma ke. bila balik uma try bagi bubur nasi dengan sudu. dia muntah.....


try bagi coklat cair.


coklat tu kat tepi bibir dia je pun. telan pun tak. dia muntah....


from my observation....mealshake ni berkesan untuk membangkit selera dia makan. tapi tekak dia masih trauma dengan apa mak tak tau. and obviously....she's picky eater.


mungkin dia nak makanan orang dewasa tumis menumis..pedas2 sikit???? oh......please. im losing an idea how to solve this matter.






Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

2 comments:

  1. affe... maybe tekak izara sensitive. Umar pun camtu... bila check2... doctor kata tekak dia sensitive. so mmg kena try and error je la kerja

    ReplyDelete
    Replies
    1. maybe jugak dia tekak cpt sentap. bape kali da kena "lecturer" ngan nurse KKIA. bertabah lah..

      Delete