Wednesday, January 01, 2014

Mukmin Chinese Muslim Food





entri ini adalah jawapan kepada





ahad lepas we went to kota laksamana melaka. saja jalan2 cari makan. tekak teringin rice balls halal ee ji ban tu...tapi keadaan kedai ni tak mengizinkan mak nak bawak zara masuk. aku rasa kalau weekend memang jan mimpi lah nak masuk bandar melaka...nak jjcm or even nak beli roti canai sekeping dua. Pack!


yang dok melaka sendiri stress nak kuar jalan lagi laa pelancong2 macam aku ni. kannnnnnnnn....actually aku on the way nak balik KL so singgah untuk lunch. dua jam ronda nak cari makan. tulaa aku dengan apak zara kalau nak cari makan kat luar berejam. gado2 dulu...pastu patah balik ronda2 lagi...pikir balik nak makan apa. macam minyak kete tu bole topap pakai air....buang masa. gitu.....


last2 nampak laa ade satu kedai yang rare dekat area klebang. Mukmin chinese muslim food. kedai dia tak ramai. ade 2-3 orang je. sesuai laa untuk zara. tak ramai tak bererti tak sedap. jadi kita positive di situ. apak zara da lapar....jadi kami tawakal je cuba. 


last 2 weeks aku da cuba kedai chinese food AdamLai Ebby Yus pelawak tu. kedai dia dekat prima sri gombak. bole tahan laa cuma dia tak ada ayam yang di goreng dengan cili kering. aku tak tau apa nama hidangan tu. gong bao ke apa kalau kat sini salu orang panggil ayam kung pao....lebih kurang laa. sebab pada aku ....signature dish makanan cina ni mesti ade cili kering yang digoreng. 




kedai ni ada. meet my expectation. sedap!





then we ordered veggies soup. ni pun sedap jugak. ade seaweed and mix veggies. 




butter prawn. yang ni lain sikit sebab dia bukan butter prawn yang telo lingkor2 tu macam kat kedai tomyam atau ikan bakar. style dia gini. kuah dia sangat mabeles cukup rasa milky butter and udang dia segar. eeeiii sedap!




ayam lemon ni laki mak order. dia memang gemar lemon chicken. aku suka sos lemon mukmin ni..better than adam lai tapi ayam dia goreng terlebih rangup sudah. but the sos is perfect! sedang elok saja. ada banyak lagi hidangan dia and kedai ni sesuai kalau nak belanja dinner family. harga berpatutan and paling penting dorang tak kedekut nak buh lebih. 


kalau order nasi goreng dia...ko bole tapau bawak balik. udang dia besar2....puashati. ni pun aku rasa macam menyesal pegi anak beranak. kalau bawak MIL sekali rasa untung sebab banyak lebih. hehehe tak pe masa banyak lagi. insyaallah next nak bawak family pegi sini. but definitely not in school break laa. seksa!


everytime time makan or pegi kedai makan....mak diselubungi rasa bersalah. si masam ni tengok je kitorang makan. tak sampai hati...tapi bila kita nak bagi dia elak2 tak nak. serius guilty....tapi kan nak buat macam mana lagi. actually dalam bag tu ada baby bites kami ready. 


masih sama..dia campak....




gaya macam tunggu sup ketam






tersandar macam kekenyangan...

padahal....





Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

No comments:

Post a Comment