Tuesday, December 31, 2013

Reminiscing




1 year ago....

Ni laaa my miracle..my sayang Izara Nur Aarissa

Lahir only with 600g and panjang botol kicap cap kipas udang saja.

Saiz kepala separuh tapak tangan ibu.








Latest 1 year 1 month

Berat 9kg




















Dulu......



Pertama kali bernafas sendiri setelah 3bulan ventilator support. masa ni perasaan...speechless. we cant wait to bring u home. tapi kuasa Allah.....zara discharge with LTOT (nasal prong-oxygen support)



2-3 kali zara apnea (lupa nafas) then masuk balik dalam incubator with CPAP support untuk avoid infection


meniarap sendiri at 5 month dalam incubator



1st time ayah dukung.....

nak pegi eco-sound untuk jantung

bila da discharge...mak apak dia tak sabar nak wean off. banyak kali jugak try for the 1st 2months tu. mula2 tak berjaya sebab nampak biru bibir dia. 


masih dalam percubaan wean off. mak apak dia yang memandai. masa ni ada improvement. tak birat bibir dia

da 6 bulan baru nak rasmi kelambu
1st smile....

First time outing pegi topap gas





Lepas laser ROP tu mostly mata zara tak dapat focus and masih terbeliak. 



keadaan mata zara kalau nak melihat memang macam ni laa. dia jegil kan bijik mata sebab dia tak nampak. alhamdullilah...lama2 resolve tapi masih ada effect lain. 




Pertama kali demam panas dengan suhu 38.7 bulan september 2013. terus admit wad HKL. 6 hari sewa katil kat sana and discharge with diagnose broncho-pneumonia 



outdoor kat putrajaya untuk pertama kali



Balik kampung for the 1st time. suka dia even balik hari je
gigih apak dia usung tong oxygen tu sebab apak dia terlalu rindu kampung halaman dan masakan mak. hehe



Feveret aktiviti sehingga kini.  Berdiri




pegi kenduri kawin pertama kali. masa ni sedara mara kat kampung semua tunggu izara. aku sendiri lupa.....ramai yang tak penah tengok dia. berjaga2 juga time ni sebab sedara ramai. risau tapi tawakal. bila da ramai2 zara tak selesa...dia rimas. pastu dia malas nak layan sebab tak kenal. so...dia buat2 ngantuk and nak tido. masuk dalam kete. segar bijik mata. ok...good




skang da bole duduk. tapi with help lah. duduk sendiri dia macam malas. dia lebih suka angkat bontot tinggi2 pastu penat meniarap balik. mmmmmm





apapun...ibu tak kisah semua ni janji anak ibu sihat...cergas dan aktif macam selalu. ibu tau awak bole izara. ibu ayah akan tunggu every progress and ibu akan capture moment tu. ibu terlalu sayang kan awak. awaklah bintang cahaya kekuatan ibu. 


anugerah Allah paling bernilai......kamu Izara Nur Aarissa. 


pengalaman yang tak akan ibu lupa sampai mati. mengandung dan melahirkan kamu. terasa baru semalam jenguk kamu dia ICU. i miss the moment tapi tak ingin nak mengulangi nya balik. 


sebak nya!


Syukur alhamdullilah



Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

3 comments:

  1. syukur izara are the most children yang paling kuat mak kenal...bagus semoga perjalanan hidupmu dipermudahkan amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdullilah....izara memang strong girl. insyalllah amin...

      sebab dia kuat mak nya pun kuat sihat debab. eh

      Delete
  2. indeed a miracle baby. Alhamdulillah

    ReplyDelete