Monday, December 30, 2013

Makan Lah Nak.....









da sebulan zara tak nak makan :-(



da cuba macam2.....still refuse to eat. nak buat apa lagi ni. risau sangat sebab dulu zara suka makan. da jumpa pakar kanak2 swasta and dietician HKL. result semua ok. doc cakap usus dia ok tak ada masalah. tekak pun ok tak ada tonsil ke apa.


sebab susu zara minum.


pakar advise suruh start from basic. means...bagi balik cerelac baby. then slow2 introduce semula makanan pejal yang lain. da buat......tapi masih sama......


aku menangis sebab tengok balik video2 dia makan.......tak sangka tiba2 reject semua solid food. dia nak susu je. pegi KKIA check up pun dorang advise buat benda yang sama. berat dia naik and ok so that tak jadi masalah sangat.


tapi masalah pada aku...sebab aku da biasa tengok dia makan. suppose umur 1 year ni dia da pegang makanan sendiri or paling tak pun dia nak makan.


pandai......dia bole beza makanan...toys..susu. aku try bagi food finger tu dia pegang and rasa sikit2 then dia campak.  ada masa tu....pegang je dia da tau tu makanan.


campak......


sabar......aku masih usaha nak bagi dia makan. pakar cakap mungkin dia trauma sebab before this dia demam nak tumbuh gigi. then....muntah2 and mungkin sebab tu dia tak nak makan. bagi juga vitamin C and appeton tambah selera untuk infant tu. still tak berhasil......



aduiiiiii zara.....please sayang.... :-(


HELP 



Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

4 comments:

  1. sedih kan bila anak tak nak mkan..bagi susu tambah selera makan tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedih. rasa macam nak tukar susu...nak cari susu biasa. sbb pediasure tu macam susu lengkap. mmmm xsure laa

      Delete
  2. insya allah...izara akan makan nnt...maybe dia kenyang minum susu or maybe susu tu sedap sangat pada dia dari makanan lain...slow2 k...izara mampu punya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin mak..... rasa macam bersalah kalau bawak pegi kedai makan mak apak mentekedarah anak nganga je :-(

      Delete