Friday, December 13, 2013

Maid VS Babysitter




2months hunting for a babysitter....


i know its quite hard to find IN HOUSE babysitter untuk kes zara. calon da ada sorang. Indonesian, 57 and good working background. cuma....aku nak cari back up in case makcik ni tarik diri and give up nak jaga zara. 


benda yang orang concern is the machine. dorang lebih fokus mesin dari zara.  means dorang lebih risau kan mesin tu dari zara. da terbalik ni....





kalau tengok pada mesin ni.....simple je. aku pulak jadi tak paham why they must afraid and feel uncomfortable with. betul lah...dorang tak melalui nya sebab tu tak tau and takut. kata nya...takut mesin ni meletup. hurm......tinggi imaginasi.


ade jugak yang suggest aku hired maid terus. tapi family tak setuju sebab nanti rasa janggal berada dalam rumah sendiri. sama lah macam aku rasa...sebab tak penah lagi dalam family amik maid. so pengalaman tu kurang. bibik tu memang last choice.


buat masa ni aku dan mak gilir2 jaga. skang mak mertua and anak buah jaga sampai result PMR kua next week. after that...aku dengan mak kembali bergilir2. alhamdullilah...anak buah aku sangat2 bole harap. tima kasih banyak2 buat Afiqah sebab tolong maksu. i owe u...

ramai jugak maid yang berminat nak jadi bibik izara. tapi banyak tapisan yang dorang kena lalui. macam imigresen. mau tak minat...aku bayar rm700 untuk jaga izara saja and only weekend je dorang kemas uma. sepa tak nak kan? tapi...tapi...tapi....bukan sesimple yang dorang fikirkan lah.


yang tak bestnya...calon2 maid ni kebanyakkan nya underground. tak ada passport...visa ke apa segala tok nenek dokumen. ZERO! lebih minyak...dorang ni murah hati nak tolong carikan kita ala2 agen with certain komisen. amboiiiiiiiiiii

sampai rm2K dia nak cas kita. pastu tak ada jaminan yang maid tu akan stay bebulan dengan kita. kalau lari or buat perangai  yang masak adalah majikan. bila da pakai maid ni...rasa privacy tu tak ada. tak boleh bogel sukahati. eh


so..maid tu hold lagi. survey lagi babysitter. nak cari BS yang jaga tak ramai budak punya payah. skang ni selagi boleh muat tu depa nak sapu. aku kalau tak ada halangan da lama anta zara pegi taska biasa. memandangkan dia ni kena ada special care...nak tak nak kena juga search BS yang jaga tak lebih dari 3 orang.


kalau BS ni senang. pagi2 anta petang amik. lagipun kepercayaan tu tinggi sikit banding amik maid. calon pun da ada 2-3 orang. cuma nya...nak kena tunggu result doc macam mana. hopefully ada lah rezeki izara untuk ON AIR nanti.











sian...tetido tunggu mak dia nak buat keputusan.





Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

3 comments:

  1. memang payah nak decide cari penjaga untuk anak sementara kita pergi kerja kan..BS zaman ni susah nak cari yang nak jaga setakat 2,3 orang.dorang lagi suka jaga lebih ramai budak sebab lebih banyak pendapatan.tapi kalau amik maid,masalah pasport pula..tak pe,mama Izara nilai dulu betul2,ok...;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. BS skang mmg macam bisnes da. insyaallah ade rezeki izara nanti :-)

      Delete
  2. I found your this post while searching for some related information on blog search...Its a good post..keep posting and update the information. หาแม่บ้าน

    ReplyDelete