Thursday, December 26, 2013

90 Days Challenge



Last year


Masuk Biggest Loser anjuran unit. hehehehehe


Tapi tak ada erti sebab da pregnant 12 weeks. Alasan tak bole diet. actually masa join BL ni tak tau lagi da pregnant. 2minggu lepas join baru tau.....apalagi. berat static jelaaa tak gerak2.





Berat masa join is 98 kg

sampai masa pregnant 6bulan berat paling tinggi is 101kg saja. masa pregnant aku ingat akan naik mendadak. nasib baik tak sampai 110 kg...tapi angka yang skang ni pun da seksa!!!!! 

lepas bersalin...berpantang turun sampai 88 kg! 2 taun tak penah jejak angka 8 pun. then cukup 4bulan pantang berat kembali normal ke angka 9. ditambah dengan stress anak kat icu segala macam masalah. perempuan...stress dan makanan tak dapat dipisahkan. 


eh...ke aku sorang je macam ni? wakaka


i've started to realized bila tengok balik gambar2 lama dan baju2 yang dibeli online setahun tak bole pakai. paham2 laa kalau beli baju online. baru nak sedar diri ko noks! so aku mula slow2 with controlling food taking early Nov. berat masih lagi 98kg masa tu.




lepas sebulan



94 kg



masa ni  aku tak ada amik apa2 supplement. diet sendiri ikut suka tanpa kira kalori. hahaha eh aku tak koser lagi nak kira sebab aku pandai2 sendiri je. then setelah beberapa taun hidup ni baru laa aku paham kondisi body which.....body aku tak layan kalau setakat control food je.


kena work out. so kat uma aku ada basikal tak ada roda ni. aku kerja kan sebulan cukup2 kadang tu sejam kadang setengah jam. tengok keadaan sebab anak aku skang pandai. nak mengendeng suruh dukung 24 jam. 

hasil sebulan aku kerja kan benda ni.....tali grip kat dalam tu putus kesahnya. hadoiiiiiiii time ni laa kan nak putus. so...kalau aku letak kat level paling berat pun da tak ada efek. Cisssssssss! tapi......sebab nak kurangkan rasa bersalah aku kayuh laa jugak walau efek nya kureng.


skang beskal da putuih tali....jadi apa nak buat?




follow KEVIN ZAHRI punya exercise. penat...lenguh....betih keras nak mampus! nak selim punya pasal so kita cuba. aku tak ada lah achieve every step tu. mula2 jan over sangat kang lama2 lemau. sia-sia....


tips nya...mula2 aku buat dalam kiraan 10sec. lama2 baru laa bole increase kan. cuma.......JUMPING JACKS sampai skang aku tak bole buat. kalau buat pun dapat dalam 10 jumps je. rasa nak pitam. hahaha 


paling interesting is SQUATS. memang boleh buat betih peha tu menangis malam2. eh tapi syok.....


hopefully by end of Dec ni dapat laa tengok hasil yang ketara sikit. sebab skang aku rasa masih sama even da lose 4kg. banyak lagi area2 yang perlu dijahanamkan. nyah kau...nyah kau dari sini. mihmihmihmih



sebagai recap untuk diri sendiri..

Tahun 2008
Berat 75 kg


Berat Ideal 60kg

Target 70kg


now..baru a week cuba lose weight with supplement. aku cuba amik herbalife ni. seriously....mahal nak mamps.... aku cuba dulu nak tengok body aku perlu ke tak or bole survive and tahan without these help.


source : google




Inspiration

http://fatdaddy2fitdaddy.files.wordpress.com/2013/05/kwc-minica-before-after.jpg
source : google

gorjes gile perempuan ni 

oh yang ni tak bape nak gemuk sangat even tahap lose dia sama dengan aku 35kg.

kena cari lagi yang lebih......inspirational!
































source : google

 aku assume aku gemuk tahap2 dia ni. 

ok?

KILL THE FATS!!!!!


Semoga Allah permudahkan....amin!!!!




Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

4 comments:

  1. affe... abg sepupu pernah guna herbalife... dia mmg jenis gemuk bulat cam my boss... mmg berjaya jadi slim... tp dia still exercise walaupun ambik herbalife... all the best affe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thx mumtax! saya memang kena workout laa. berlipat2 ni haaa! hehehe

      Delete
  2. Replies
    1. beli kain ela tu di kelantan taun 2008. skang xtau da mana pegi. hehe

      Delete