Wednesday, October 30, 2013

Tuhan sengaja...menduga kita




Izara batuk and flu teruk. Start Ahad lepas dia mula berkahak. Aku decide amik neb kat HAT Mizan. ya...hospital tragedi. tak pelaa janji dapat neb even request suction tak dapat. kata doc kahak dia tak banyak. kata nya.....


tapi based on pendengaran aku ni...kahak dia melambak! ok..ok...kita neb dulu 4hourly tengok macam mana condition dia.




Kali ni apak dia berjaya convince kan aku tak payah angkut tong. so dengan selamba dan yakin pada Allah.....alhamdullilah zara ok and alive sepanjang neb session. hehe

mesin SpO tu jadi mainan kitorang sebelum test kat zara. so far selama sejam kat HAT Mizan...she looks fine...PINK and active. masa tengah melalak pun SpO menten >95% -100%. hope this will be a good sign for us. Insyaallah....


bukan lah kami nak tergesa2 minta dia wean off the oxygen. we need a miracle so that zara can survive and progress well. honestly...the 1st year ni memang sangat challenging. zara senang demam since palizumab dose taken. nasib baik bukan demam panas. cuma dia tak boleh pakai baju tebal...socks...mitten semua tak boleh. skang ni tengah nak belajar merangkak.....dengan tong...mesin.


i've thinking a lot about this on how to handle 'benda2' ni while zara start to crawl. rasa macam.....alahaiiiiii sian zara. boleh merangkak but LIMITED space. buat masa ni masih tertonggeng2 lagi laa tapi esok2 macam mana? :-(


banyak dugaan nak jaga angel sorang ni. kena sabar......kena betul2 paham body dia macam mana. ada orang yang tegur aku nape tak pakai kan dia socks. why pakai kan dia short..thin shirt. nanti sejuk...masuk angin. hurmmmm dorang tak percaya cakap aku ni....siap bagi jelingan sinis. sokay......ini anak aku. i know her well...



ekspresi apakah ini bang oiii???

potret korga kat hospital. jarang2 dapat snap gambar korga.....walaupun tempat tak bape nak semenggah. janji ada kan. hehehe masa ni zara da letih bergado dengan mak nya. paham2 jelaaa dia ni kalau nak bagi neb macam wrestling. gitu....





lepas amik neb....then doc check bagitau kahak tu masih ada. siap bunyi semput lagi. aduhaiiiiii.....ni yang tak sampai hati. doc suh neb 4jam lagi. so kena datang balik ke HAT Mizan. kahak banyak tapi doc tu tak nak buat suction.


tak pasti kenapa dia tak nak buat. satu nya yang oklaa pasal HAT Mizan ni.....kalau kes padeatrik ni memang jarang sangat dorang nak admit patient. so...untuk langkah awal kalau tak nak kena warded boleh lah pegi HAT Mizan. dapatkan rawatan secepat mungkin. eh...macam promote plak.


ubat yang hospital ni bagi pun lain sikit tak macam klinik2 supply. alhamdullilah....izara belum penah lagi alergik mana2 ubat. jadi HAT cuma bagi ubat cair kahak saja warna putih. kita cuba dulu.....




Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

No comments:

Post a Comment