Wednesday, October 09, 2013

1st Palivizumab Dose



Alhamdullilah....zara da setel amik 1st dose Palivizumab di HKL last week. semua nya ok and rasa macam pegi reunion lah pulak sebab datang balik KK9. kenangan......


All staff nurse dengan sister macam teruja jumpa zara. baby yang kuat melalak sorang2 kat bilik paling belakang. baby yang tak boleh lambat sikit. semua nak dia dulu. maklumlaa senior sekolah. tapi masa mula2 masuk dorang tak cam pun zara. mesti lah dorang ingat mak jer. hehehe


bila da datang dekat...everyone shock sebab zara da tembam plus ekseseri baru dia yang kaler purple tu kan. haaaaa i tell u ya.....zara behave sangat dari mula sampai lah setel nak balik. sikit pun dia tak tarik and jilat spek tu. kemain show off barang baru yer....


Sebagai informasi...zara need this vaccine since dia ex-prematured and ade chronic lung plus respiratory problem. vaccine pneumococal tu dia amik juga to protect the lungs. this one is more to protect the system respiratory from infection. lungs pun dia protect juga cuma main nya is respiratory. 


before aku agree untuk cucuk zara with this...i've read articles...moms forum and macam2 lagi sebelum betul2 setuju nak bagi zara. sebab ada side effect juga benda ni kalau kita tak selidik fungsi utama dan manfaat nya untuk anak kita.



Palivizumab is used only for prevention, not for treatment. Reasons to consider palivizumab include:
Prematurity
  • ≤ 28 weeks gestation and < 12 months of age at the start of RSV season
  • 29-32 weeks gestation and < 6 months of age at the start of RSV season
  • 32-35 weeks gestation and < 3 months of age at the start of RSV season, if there is a risk factor (child care attendance or sibling younger than 5 years old)
Chronic lung disease of prematurity
  • Chronic lung disease still requiring oxygen/medication, for the first and second RSV seasons
  • Chronic lung disease that required oxygen/medication within the 6 months preceding RSV season, for the first RSV season
Congenital heart disease
  • Cyanotic heart disease, for the first 24 months of life
  • Moderate to severe pulmonary hypertension, for the first 24 months of life
  • Congestive heart failure requiring medication, for the first 24 months of life
  • Children who have undergone open heart surgery during RSV season, for one additional dose after cardiopulmonary bypass (only if they still meet one of the other criteria)

After dose taken ada several side effect yang mungkin kena dengan anak kita. this one memang doc da explain awal2 and kalau berlarutan atau teruk sangat kena bawak anak jumpa doc balik buat check up. common effect is :

  • Bluish color of the fingernails, lips, skin, palms, or nail beds
  • cough
  • difficulty with breathing
  • difficulty with swallowing
  • dizziness
  • fast heartbeat
  • fever
  • hives or welts
  • irregular, fast or slow, or shallow breathing
  • itching

Ada banyak kesan lain kalau nak tau lebih lanjut kena banyak membaca...gugel. hehehe atau lebih tepat refer to your doc. This vaccine is very costly. and aku bersyukur segala kos dose zara di sponsor oleh government. alhamdullilah...alhamdullilah!


masa DC from kk8 doc ada bagitau untuk vaccine ni aku kena amik and kena apply bantuan sama ada di Baitumal or Zakat. sebab nya.....1 dose palivizumab ni kos nya around rm3.5k. macam zara sekali cucuk kena 2 dose. ade 5 dose sesi lagi nak setel. mahal nya......


zara bernasib baik sebab dia under respiratory and memang wajib amik vaccine ni. so doc da list kan nama dia antara baby yang di sponsor queue untuk this vaccine. lega sangat......sekurang2 nya kurang satu masalah.


so next appointment will be at 1st Nov nanti. InsyaAllah dengan bantuan vaccine ni zara will be fine..healthy and membesar dengan baik. Amin....




Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

No comments:

Post a Comment