Thursday, September 05, 2013

Rabun Jauh





Last 2 weeks izara done the 2nd ophthalmology. aku da boleh agak result dari MO and pakar mata.


izara datang tak mandi...bucuk ya ampun i tell u. hahahaha masa datang pakai romper suat ketat. duduk je terus memerut sepuashati. sampai tembus kena baju. nasib baik mak bawak spare. suka datang sini ke apa anak aku ni. keje nye berak je bila sampai klinik mata. isk....


untuk proses yang pertama MO akan check mata zara dengan kanta2 yang sedia khas. aku bole rasa yang power dia ni tinggi sebab kanta yang diacu tu asik tukar2 banyak kali. semua masih belum match and tak dapat score yang betul.








izara macam biasa lepas berak dia tido. masa masuk bilik MO dia baru nak terjaga. mamai2 gitu. punya lama kitorang tunggu sampai tetido anak aku.






so tak nak bagi terkejut....Mo chak chak dulu dengan zara. konon nak bagi dia calm jan nangis. harapan jelaaa sebab dia ni kan sensitip. mana boleh orang usik area2 kepala tu. doc test vision amik lampu angry bird and buat a few exercise kat mata dia. 


time ni boleh laa kan zara tak nak ikut cahaya tu. kat uma ok je.....adoiiiii saba jelaa anak mak ni. dia bantai nangis dan menguap2 sekali gus. bila doc suluh cahaya straight kat mata kanan tu dia mengelak. means mata dia ok and tak diblock oleh selaput. tapi baru MO check......





lepas setel MO terus queue untuk pakar mata check urat mata dan lain2 lah. bila sampai turn doc pakar ni aku konfuse. last check ritu by Dr. Fiona...memang ade mention pasal selaput. tapi dia cakap benda tu biasa and tak bahaya as long as tak menutup vision zara. but this time....doc lain cakap perlu operation! Ya Allah......aku rasa nak pengsan. tahan nangis sampai rasa kepala sebu nak jatuh terduduk. 


doc kata selaput tu ade sikit dan tak tutup pun vision dia cuma doc suggest suh buang terus. sungguh.....tak rela. banyak efek lain menanti zara kalau buat operation. aku tak sanggup......kuatkan lah semangat aku.


doc suggest untuk review every 6weeks and tunggu sampai dia wean off oxygen. then akan decide untuk sign operation. banyak betul dugaan anak aku dan aku doa sangat yang dia tak perlu semua ni. sebab pada aku lain doc lain cara review nya. dan aku rasa ni laa kelemahan HKL. doc yang buat review tak stick pada yang satu. macam2 doc tu explain pasal mata zara and mostly yang buruk2 saja.


nak menambah blur dan konfuse.....rekod izara yang lepas hilang. alasan tak jumpa sebab baru pindah ke bangunan baru 3 bulan. hello....aku baru datang 3 weeks ago and now u said hilang???? patut laa doc tak percaya apa yang aku explain from Dr. Fiona bagitau last check up. da rekod tak ada...buang air liur je. 


aku rasa down.....


doc bagitau yang mata kanan tu dislocated lens. tak teruk tapi nak kena betul kan. kena review kerap and start pakai spek untuk betulkan kanta mata. kalau tak located betul jugak....kena operate and replace with fake lens. thats why mata kanan zara besar dari kiri and doc cakap efek from previous laser ROP.



lepas settle tu doc terus sit down dengan aku and explain pasal power mata kanan dia. it is confirm yang belah kanan rabun jauh yang tinggi. 1000 power nya and alhamdullilah mata kiri normal. kena pakai spek A.S.A.P untuk mata kanan balance dengan kiri. ia juga dapat mengelakkan dari terjadi mata malas. sebab mata kiri normal...so dia malas nak guna belah kanan. and kena exercise jugak hari2 dengan lampu angry bird tu.



untuk spek kita kena order special dari supplier HKL iaitu Eye Nation Medical. kalau pegi kat optical biasa memang tak akan dapat sebab dorang tak tau dan tak berani nak buat. Doc cakap bila zara da besar sikit 3-4 taun baru boleh pegi optical biasa. salu nya untuk buat frame je. power still kena kompem dari HKL dulu.






now....


lets meet our Specialist Doc in future.


-
-
-
-
-
-
-
-
-

-
-
-
-
-
-
-

-
-
-
-
-
-
-
-

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

-
-
-

-

-
-
-


-

-
-
-
 


frame contoh


haaaaaa comel tak kak ton????????? pasni harap da boleh wean off the oxygen. macam susa dia nak bawak plak. dengan spek...tiub oxygen nya lagi. kalau anak tak rimas...mak nye sendiri yang tak sanggup nak tengok. 


masa doc acu kat mata dia...mengalir air mata aku. bergenang2 kat kelopak mata. tahan je sebab kalau apak dia nampak mati lah aku kena marah kang. actually aku tak kisah dia kena pakai spek. untuk kebaikan mata dan perkembangan dia jugak.


cuma.....aku asik terfikir2 kan in future nanti macam mana. Allah saja yang tau perasaan aku skang. hati aku merintih2 kesian kan izara. macam mana pun kena jugak hadapi nya. i'll do my best to my child tak kisah laa susa macam mana pun. janji dia membesar baik. insyaallah....aku percaya Izara budak yang kuat dan tabah. dia da harungi macam2 dugaan yang lebih teruk dari yang ni. terharu nya aku........... :-)


Dear Izara.....

we never stop praying hard for ur health and progress. 

May Allah ease and help us in any test given. Amin YRA...



Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

2 comments:

  1. Insya allah one day semuanya akan ok.teruskan usaha,doa n tawakal ok ibu :)

    ReplyDelete
  2. Betul2. Kalao kiri kanan beza sgt, kena cepat2 pakai spek. Mata malas tu satu, worst case, mata bleh jd juling.

    Nasib baik detect awal. Boleh la buat apa yg patut. Tp, spek pepel tu comel la... ameen. Moga jd doc in future

    ReplyDelete