Monday, September 23, 2013

1st Day Admitted




Zara 1st admitted to Padeatrik HKL. 


Lama juga bertahan dari sebarang infection. Alhamdullilah tak teruk and she's recover fast. Yang teruk bila nak berdepan dengan jarum. Set line...amik darah semua tu. Urggghhhhh that stressed me enough.





malam selasa lepas aku dah perasan dia tak berapa sihat since susu dia tak berapa nak minum. hidung dia macam tersumbat. i check her temperature frequently....and tak ada tanda2 nak demam pun.


tiba tengah malam buta jam 2.30 pagi aku tersedar and pegang dahi dia rasa panas. capai termometer terus check suhu 38.7! tak penah tinggi macam tu. apalagi terus bangun kejut apak nya. packing baju...susu and apa2 saja yang patut. be ready untuk admit ke wad.


terus ke emergency HKL. actually.....aku tak payah pegi emergency pun kalau ikutkan. aku penah call HKL even kk5 itself if anything happen what to do. should i go to emergency or bole walk in terus ke Padeatrik KK5 since zara pakai oxygen. dorang cakap apa2 kena pegi emergency. rupanya tak payah jejak pun situ. straight to KK5 je lepas ni.


doc cakap zara kan loan oxygen dari KK5....so automatically jadi patient situ. lega.....tak payah nak berebut bersesak2 lagi. 1st day admitted.....kami stay kat KK1. wad ni gila padat. satu bilik kecik ada 6 bed mak and baby cot. best ramai2 sebab ada kawan. yang tak best....sian kat baby jelaa. dalam ni semua kes BATUK....KAHAK......aduhaiiiiii risau betul aku. takut jangkit kat zara.....




visited by mak tok


kalau tengok condition dia memang nampak sembab je muka. tapi aktiviti masih macam biasa. tu yang penting. cuma dia tak terkepak2 macam selalu. tak larat agaknya. sayu betul......


doc cakap kahak dia tak teruk sebab aku bawak dia ke hospital cepat. hari tu memang zara demam...batuk and selesema serentak. kua tiga2 penyakit ni sekali gus. malam2 memang challenging sebab dia tak selesa. selama ni dia mana lah suka orang peluk2 dia. bila da demam ni.....berkepit je dengan mak nya. sampai kan nak dodoi tido kena berdiri. kalau duduk merengek. 3jam aku berdiri mendodoi cik kak ni nak suh tido. alahaiiiii sian betul





hari kedua masih demam. paling tinggi setakat ni 39.7. aku menangis sebab tak penah kan tiba2 naik tinggi macam tu. actually demam dia da kebah masa malam tu 2nd day tu. pagi nya boleh lah pulak aku selimutkan dia sebab takut dia sejuk. haaaa terus naik temp nya.


last2 aku bogel kan je. orang2 tua cakap kalau nak cepat kebah bogelkan. aku pakai kan rompes togel jelaa kalau gitu. alhamdullilah turun suhu terus tak demam.





kami stay KK1 selama 3 hari and next day terus transfer ke KK5 under respiratory. doc amik darah zara and bagi tau sel darah putih terlalu tinggi. confirm dia memang kena infection. da nak amik sample kahak pulak. pukul 2pagi pulak tu nak amik sample nya.


aku tunggu je luar bilik rawatan tu sambil dengar zara melalak sampai batuk kering. masa ni laaa meruntun jiwa mak nya. meleleh air mata aku nak tunggu dia kena jolok tu. uwaaaaaaaaaaaa


alhamdullilah lungs dia clear tak kena infection. doc cakap kahak dia tak banyak sangat cuma sebab dia ada masalah pernafasan...even sikit pun da boleh terganggu. so 2nd day baru doc nak start antibiotik. lama betul aku nak tunggu ubat tu. tanya jugak nape plan lambat. doc nak tunggu kot boleh baik sendiri. adoiiiiiiii sah2 lah dia ni antibodi tak sama macam full term baby.


masa start 1st dose antibiotik tu kahak zara da mula banyak. then baru lah doc bagi neb 3 hoursly. aku ingat boleh terus2 je bagi neb. so.....lama lagi lah kami berkampung kat wad ni. admit pulak hari rabu. weekend sah2 doc teda and antibiotik plan pulak kena 7 hari. kalau da sehat pun kena abis kan ubat dulu baru boleh discharge. dugaan.....





Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

1 comment:

  1. ciannya baby Zara.. aduhai,kena amik sample kahak tu..sakitnya rasa.. Mama Zara jangan selimutkan baby kalau demam ye...

    barulah lega dapat blogwalking..

    ReplyDelete