Wednesday, August 14, 2013

Makan Lah Nak...



early training dulu....aku rasa susah gile nak bagi anak makan. maybe she's too picky or belum ready. kalau nak kata belum ready nau pun.....dia ni rupa kelaparan gile kalau depends on susu saja. 


sebelum berjaya bagi makan bubur ori...izara memang makan instant rice ni. bertambah2 plak tu makan nya. aduhaiiiiii kemain! so i made a schedule for her meal time. pagi buat biskut 2 keping. i repeat 2 keping yer. tu pun berat tak naik banyak. mana pegi ntah. kalau bole nak je aku salurkan lemak aku yang bertingkat2 ni. aku da tak rela nak bawak lagi. :-p






Yang ni biskut flakey rusk original. ni kau tak payah paksa pun dia boleh nganga tunggu kau suap. faveret food sungguh. aku pun da ready 2-3kotak untuk emergency. kadang bila dia tak nak makan bubur....pastu da nanges2 lapar aku tak ada pilihan lain selain terus bancuh biskut ni. lagipun instant food ni senang kalau travel or ade appointment kat luar. setel




Finally.......after a week baru lah dia nak makan bubur. tapi ni plain porridge and ada tambah garam sikit sebab after 4 trials yang plain memang dijuih and mati2 tak nak makan. terpaksa...kalau tak dia tak nak and tak kan nak biar dia makan biskut dengan instant rice kan. kena yang berkhasiat and original jugak.


Since dia da bole eat well....maka mak nya beriya2 lah buat macam2 food yang berkhasiat. aku refer annabel punya resepi. macam2 jugak makanan yang di variety kan. antara nya aku buat puree pear and apple. yang ni zara boleh makan tapi sekali je. kali kedua....dia tak mau sebab dia rasa masam tiba2 ke apa tak tau lah. atau dia ni pattern makan sekali je tak berulang benda yang sama. amboiiiiiiiiiiiiiii






 puree pear and apple

 bubur campur ayam. reject. maybe tekak belum bersedia.



 puree carrot


alhamdullilah setakat ni sayur carrot dia boleh makan dan abiskan. campur dalam bubur pun ok boleh telan. bukan senang nak cari kesesuaian tekak dia ni. kena try and error. dalam pada tu perut aku pun naik kembong dek mencuba semua masakan sebelum aku sua masuk mulut anak aku. konsep aku senang....kalau tak sedap memang zara tak nak makan.





kiri bayam kanan brokoli. dua-dua dia makan tak abis. terkulat2. hurmmmmmm sayur pun memilih. tak apa jan putus asa. pelan2 kayuh....



last i made is puree keledek / kentang. yang ni dia suka sebab manis. kalau perasan aku tak buat pun puree2 ni jadi cube. hehehe i've no reason to freeze the purees since aku kan tengah cuti panjang ni kan. so makanan semua fresh. tak ada simpan2. tapi kena buat da pasni bila da naik keje. tak tau lah tengok dulu macam mana. sebab macam tak reti pulak nak beku2 kan. lagi2 kalau sayuran. Ngeee....



p/s: latest....izara makan whip potato KFC without gravy. apak dia punya keje. mak doa kan berak mu lancor nak.



Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

4 comments:

  1. wah,banyak dah menu Izara..hehe,terkulat2 makan puri bayam ye..

    ReplyDelete
  2. pagi2 sebelum p kerja ibu masakkan la siap2...br fresh anak makan...mak selalu buat cmtu...x pandaila nak simpan2 dlm peti huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulaa yang aku pikir mak. macam tak reti lah nak beku2. sebab fikir di mana khasiat sayur kalau da beku 2-3 ari. tak apa...masih dalam pertimbangan

      Delete