Monday, August 19, 2013

Baby Thrush



last 2 weeks zara kena thrush kat mulut.


sian anak ibu.... :-(


mula2 perasan ada tanda bintik putih dalam mulut dia. i thought its normal. tapi dalam hati da pikir macam2 jugak. google..


ciri2 thrush tu memang ada and this is the early sign of it.




ada baby yang kena thrush ni sampai demam and bole kena tiroid. aduhai takut nya dengar. suhu badan zara memang aku pantau je since dia ni badan cepat panas. dari ICU lagi staff nurse bagitau zara ni badan cepat panas tapi bukan demam. kepala tu hangat je rasa. check2 suhu tak sampai 37. paling tinggi 36.4 je. ada jugak yang cakap kalau nak tau thrush ke apa...amik kain yang dibasahkan dengan warm water and try bersihkan lidah. kalau tanggal means baki susu...kalau tak jan teruskan. lidah baby boleh luka.






tapi malam nya condition dia makin teruk. suara hilang...jadi serak2. sedih nya anak jadi macam ni. uwaaaaaaa biasalah mak nya over. terus siap2 ke klinik.


mau tak sedih..susu tak nak..makan pun tak nak. nangis je bila time nak minum. then orang cakap nak kurang kan or prevent awal thrush ni kena bagi baby air 0 banyak2. tapi cik kak ni bantai menangis je. macam mana nak suh dia minum banyak.


kami ke Klinik Idzham. bagus klinik ni...selesa. masuk je semua pandang kami sebab bawak tong gas. ade lah makcik ni ramah tanya tong apa aku bawak tu. actually bila da expose zara pada tempat luar ni buat aku realize. banyak orang sebenarnya tak tau the real situation of baby prem. dorang ingat kalau sakit ni dok hospital je. tak ada home treatment. and kalau baby prem ni selalu nya slow and supine all the time. oklaaa tak boleh salah kan dorang pun. 


so nah........i'll show u. banyak lah soalan2 makcik tu. aku tak kisah kalau dia tanya elok2 and i'm proud to tell u my amazing miracle baby. baru lah dia paham and dia sendiri tak pecaya yang anak aku seberat 600g je dulu! pastu zara pun tunjuk lah skill terkepak2 kat klinik. kannnnnnnnnnn


masuk bilik doc je.....1st question doc is.... 

doc : eh anak u sakit apa ni bawak2 tong?
me : she's prematured baby. 24weeks born.
doc : ohhhhhhhhhh??????

doc sendiri pun tak sangka 24week baby survive. dush...dush! 

macam mana tu?





esok nya terus thrush dia merebak. cepat giler. lagi aku stress sebab dia meragam nangis non stop. susu ke apa tak nak. kat lidah dia penuh putih kuping2. komfem dia tak selesa nak minum. cepat2 sapu ubat thrush. doc kata...kalau ikutkan thrush ni ada baby tak selesa. tapi yang salu over mak2 nya sebab rimas tengok kuping kat lidah anak. geram nak bersihkan.



cik kak ni lagi satu hal. dia ade sejenis fobia dan trauma kalau orang usik muka dia. especially area mulut dan hidung. bertempik2 aku nak sapu gel ni dalam mulut dia tau. punya marah kalau kita sentuh that area. jadi..boleh bayang kan tak time kita nak sarungkan 'pingat' getah tu balik after bath or cleaning time. cobaaaaaaan...................





da melalak buat muka tak bersalah. kau ada?



dare to mess with me?


ubat doc bagi dua jenis. 



punya berperang nak tenyeh ubat ni dalam hidung and mulut dia. melalak jan cakap lah. alhamdullilah ubat ni bagus and sesuai dengan dia. doc kat klinik biasa tak berani nak bagi ubat sembarangan since dia prem baby. aku pun baru tau ...bukan semua ubat boleh fit in dengan baby. nasib lah tak belasah je beli di farmasi.


reason aku nak ke farmasi.......aku tak nak leceh dan menyusahkan anak aku. tak nak anak aku berada di tempat yang ramai. akhirnya aku menyerah ke klinik sebab tak tahan tengok dia macam ni. syukur...allah permudahkan. dapat klinik yang selesa..doc yang baik. orang pun tak ramai and queue tak lama. memang lah....pegi jam 11.30 malam. ngeee


setelah berperang nak sumbat ubat....seminit lepas tu













































































ok good. masih boleh terkinja and aktif.







but 1 thing made me surprise.


the receipt


whatttttt????????????


IZORA???? IZORA????????????


aku assume assistant klinik tu rabun.


Grrrrrrr





Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

2 comments:

  1. alalala.cian izara..erm,nasib baikla tak main beli je ubat kat farmasi.next time,mama izara kena ingat tau,kalau izara ada sakit,bawa je ke klinik..jangan rush nak beli kat farmasi..cepat sembuh ye, sayang izara..

    ReplyDelete
    Replies
    1. syukur lah semua da ok. thanks noey

      Delete