Wednesday, August 28, 2013

2nd Ophthalmology





Last friday was her 2nd ophthalmology appointment.


Upset.







bukan upset dengan result. tapi dengan management and procedure hospital yang nonsense. bunyi macam asyik tak puashati kan. tapi ni lah realiti nya. environment tu da komen aritu. selesa but not a baby friendly at all. kerusi banyak tapi lebih banyak laki2 buncit yang duduk tanpa hiraukan orang lain yang ada baby kecik...stroller...bags bla..bla..bla


this time lebih worst. tong gas memang empty terus! below red-lines da. u can imagine how long we've been there waiting and waiting till 2.30 pm. man.....no kidding. 


aku ingat sampai awal serve laa awal. sampai HKL jam 8.30 pagi and serve for 1st eyes drop at 10.30 am. as usual....kena register and amik no queue. giliran zara 0515 which kat board stated 0508. so about 7 babies tengah queue sama. aku pegi balik ke kaunter and try talk with the staff sebab risau oxygen tak cukup nanti. dorang cakap no queue tu da cukup 'istimewa' untuk anak aku.


nak je aku hempuk mamat tu dengan tong anak aku. siap nak sindir2 pulak. susah aku rasa cakap dengan orang yang memang tak tau or tak nak paham situasi orang macam aku. yelaaa bukan kena kat anak kau kan. sampai sejam aku tunggu no queue tak gerak2. 


queuing board jammed. langsung no tak gerak2.


good.


aku paham kalau untuk baby no giliran memang special tak sama dengan yang lain2. aku bukan mintak keistimewaan yang melampau. aku cuma mintak korang paham situasi anak aku. korang pun ada mata kan bole look around the environment itself.


then...aku bagi cadangan pada kaunter. i said.....next time bila aku datang minta staff nurse eyes drop kan dulu zara. so that tak payah lah nak tunggu lama giler kalau pun tak dapat nak queue awal. tak tau lah dia fokes dengar atau sikit pun tak tembus dalam telinga dia cadangan aku tadi. one eye drop took half an hour and kalau tak kembang tambah lagi sampai kembang. kalau dia bagi awal2 at least tak ada laa aku da buang masa 2-3jam tunggu untuk 1st drop. paham?


officially masuk dalam bilik MO jam 12 tgahari. then waiting again sampai jam 1 tengahari baru masuk jumpa pakar mata pulak. aku mengadu pada MO and pakar mata supaya dorang alert and boleh sampai kan cadangan aku yang nak 'istimewa' sangat ni kan. dorang pun tak tau nak buat macam mana sebab follow procedure.


tapi aku tersentap dengan doc mata yang sorang ni. da laa kau tak boleh bantu aku nak percepatkan proses....siap ada kata2 'semangat'... "BILA KEMBAR ANAK U NI BOLEH TANGGAL? PEGI MANA2 JE MELEKAT. "- giggling



she's referring to the oxygen cylinder. aku rasa kecik hati. maybe orang lain anggap ni biasa...tapi pada aku kau da treat anak aku macam budak yang tak normal dan pelik. aku da laa bengang tunggu sampai oxygen kering. aku tawakkal and pecaya yang zara da kuat and nothing will happen to her without the oxygen supply.


u making jokes to something yang tak funny.  please......
 


Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

No comments:

Post a Comment