Monday, June 10, 2013

Rutin Izara




Sepanjang berada kat KK8....keje izara memang tak sah lagi. menangis.





alalalalalalalala sian nye....kuat betul dia ni merajuk. satu hal nak memujuk tu sampai setengah jam. kalau da macam ni sumbat susu sorga pun dia tolak.






















da mengamuk2 tu tak nak pulak tido atas cot. nak  jugak share katil ngan mak nya. buh je dalam cot terus segar bugar mata. tambah lagi satu hal....nak kena pujuk tido kan balik. hew..hew..hew...


peel ni sampai ke uma di bawak nya. kalau siang2 ok lagi laaa. ni pukul 2-3pagi peel macam ni. siyes memang letih tapi dah nama pun baby. memang macam ni laa gaya nya. kena pulak dia belum reti nak ketawa bagai. maka nya.....nangis jelaaa. hehehe


nanti aku da nak naik keje macam mana laa yek. konfirm mencabar diri nak bangun pagi macam salu. alaaa kalau orang lain bole apesal aku tak bole kan. standard laa tu ada anak kecik. cukup da train tido ni. agak2 kalau aku sleepy sangat....surau opis ler port baru aku nanti. aiseh...kantoi orang da tau nak cari aku kat mana nanti. :-p




 terima lah senyuman manis ku. maklumlah da kenyang



mau tak sengih2 macam ni. selain dari rutin aktiviti biasa...cik kak ni juga kena melalui rutin ubat 4 jam sekali. yang ni memang kalau tengok macam azab jer nak bagi dia. biasalaaaa tak ada orang suka pun benda ni. lagi2 baby...





since da diagnosed ada asthma...memang ni laa makanan dia hari2. izara akan depends pada inhaler ni sampai umur dia 2taun and lungs ada improvement. but its depends on her. kena lah jaga anak mak ni betul2. tak bole sembarangan makan minum.


dia pandai.....kalau hala je benda ni kat hidung dia da glabah and terus nangis. belum tekan spray nye pun lagi. tsk.......kalau sepa tak biasa tengok kompem cakap aku kejam cucuh kat anak macam tu. mak aku pun 1st time tengok da kesian. tak sampai hati. padahal benda ni sangat2 membantu untuk menten lungs dia clear. salur pernafasan tak laa ketat sangat lepas tu.


ubat ni tak FREE. kena beli sendiri sama ada kat paed atau kat farmasi. boleh tahan juga mahal nya. aku ingat dapat free. hehehehe kalau di paed tu kena ada peskripsi dari doc and kalau da abis kena bawak botol yang empty kat bahagian pentadbiran and dorang akan tukarkan.


untuk kes macam aku...leceh laaa nak ke sana balik. so.....farmasi saja. settle!



Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

3 comments:

  1. get well soon.
    free? adoiiii la mak... mana der free mak. inhaler ni, mak beli la spare. mana lah tau... terselit mana2, susah.

    mak pun kena jaga makan la mak. sbb still bf kan? so, xleh makan sembarangan. bila asthma, mmg kena control pemakanan

    ReplyDelete
  2. Get well soon...insya allah anak ummi kuat k...and one day semua tu tak yah pakai dah

    ReplyDelete
  3. Insyaallah akan jaga makan. Kalau bole nak cpt je wean off. Hati mak yg meronta2 tgk anak cmni. Huhu

    ReplyDelete