Thursday, June 13, 2013

Panic







Last weekend kat kuates suddenly blackout.


Dem!


Benda yang paling aku benci dan takut dah terjadi.


Its not easy when u have a baby with oxygen supply. bila electricity cut off....1st thing yang terpacul dalam otak is HAT MIZAN to tumpang oxygen. nearest yet very calm and not chaos macam HKL. 


aku siap macam kilat. berpeluh sebab takut tong oxygen tak cukup. bila karen tak ada means no lift. so usung laa turun bawah pakai tangga. time ni aku nangis.....sebak terpaksa beri layanan macam ni kat anak. terkepit2 dia dalam dakapan aku. nasib baik ayahnya ada nak usung tong oxygen.


kebetulan memang aku plan nak bawak Izara sekali lagi jumpa doc untuk check lungs dia. bunyi kahak tu menjadi2 and ganggu tidur malam dia. sampai dia HAT terus emergency dan seperti biasa suasana kat situ lengang.


again..doc check and konfim kan lungs dia clear. bunyi kahak tu doc cakap maybe susu yang tak abis ditelan dah bercampur dengan saliva dia yang pekat tu. no cough or flu detected. sebab kalau dia mengamuk...dia akan tolak2 kaki dia sampai mendongak time susu. salah satu behavior baby prem. lain2 tak ada masalah. alhamdullilah


yang suprise nya.....when i said nak tumpang cucuk oxygen kat dinding. tau dia reply apa......'kami di sini pun tak ada elektrik.' logik tak hospital boleh tak supply karen bila blackout. hospital ke kedai makan ni?????? yeah.....im nobody. lupa plak tak ada pangkat dan paku! mana hilang ntah etika perubatan.


persoalan nya...oxygen yang aku nak ni tak pakai karen pun doc ooiiiiii!!!!!! aku tak kisah kalau ko suh admit wad. aku sanggup........tapi ni da macam tak bagi jer. and dia siap cakap 'boleh tak u datang balik dalam jam 4 petang sebab time tu baru ada letrik'


i just reply 'My baby cant wait. Its ok...thanks'. sikit pun tak halang aku nak blah dari situ. kot ye pun tak nak tanggung kes. again....aku terasa hati.


then teringat doc di KK8 ada bagitau boleh datang direct ke padeatrik untuk oxygen supply. no need to admit wad. last choice..pegi juga kat sana. paking da laa macam %^&*(^....


sampai2 je terus pegi KK5 wad respiratory. mula2 nurse bagi je dok dalam bilik rawatan tu. sekali datang senior staff dia cakap tak boleh dok saja2 macam ni. kena admit sebab apa2 hal hospital boleh tanggungjawab. yer...memang betul cakap dia.


tapi aku da letih.....


seolah dipermainkan.....mula2 cakap macam ni. bila da jadi macam ni lain pulak explanation nya and siap tak mengaku plak doc sendiri yang cakap macam ni kat aku.


last....we decide untuk cari private hospital yang kecik. on the way tu laki aku suggest untuk tinjau dulu lift kat uma. kalau da function kuar lampu means karen da ada. nasib baik laa HKL tu 10mnt dari uma.


Allah the greatest. Dia permudahkan dan letrik da ada balik. syukur sangat! cepat2 naik uma. Tengok izara nyenyak tido tapi berpeluh2.


seharian lepas solat aku menangis. tak henti.....Allah je tau perasaan aku.


Ya Allah.....i begging U.


I need a miracle. Indeed!


Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

2 comments:

  1. kadang nurse baru ni kurang pengalaman atau nurse lama kerek...tp kalau bab2 yg melibatkan nyawa kenapa la x nak bertolak ansur...adakah bila dah jadi pada anak diorg br diorg rs peritnya mcm mana...semoga ko tabah kawan ku

    ReplyDelete
  2. Tipu2... hat punya facility boleh tampung utk disaster. Time perang pun boleh. Nurse tu tak tau atau... mmg kerek

    ReplyDelete