Wednesday, April 10, 2013

The 155th Story




Cik adik Izara ni da tembam! 


Alhamdullilah very good anak ibu. minum pun da 50ml. skang ni aku asik run out the stock. bukan tak jadual pam...tapi memang da ini saja rezeki nya. at least...masih ada.


now she's supplied with FM kalau susu EBM tak cukup. susu FM izara skang is Novalac Ar. rasa macam tak penah plak nampak kat kedai jual susu ni. ke aku yang tak perasan? so far...she's tolerate well. lega dengar.......


bila dia start campur FM + EBM ni berat dia naik cepat. selang seminggu now da 2.5kg. alhamdullilah lepas a few days ber antibiotik...now she's free from infection. cuma nafas masih belum cantik lagi sebab masih ada kahak. its ok sayang...ibu tau awak boleh buat.






 



ramai kawan2 di NICU da selamat balik dengan baby. tinggal lah aku dengan izara....bila laaa kami boleh balik kan? insyaallah..hari itu akan tiba. sekarang Izara da hampir nak mengiring. angkat badan dan cuba nak pusing. even in the incubator. tak menghalang ok! hehehe



and now susah sangat nak tido. banyak nak main..nak pandang kiri kanan. nak borak2 nak mengamuk lebih kurang. siang memang payah dia nak lelap unless dapat susu FM. kalau aku bekal EBM memang cerah mata dia ni. susu ibu ni cepat hadam..so dia cepat lapar. bila lapar memang celik laa manjang.






The latest Izara......dapat accessories baru lagi. this on also CPAP tapi tube beza sikit. yang ni ok dari CPAP yang mula2 dulu. yang tu bagi kesan yang obvious kat hidung dia. kena urut2 banyak kali. ni pun kena urut balik. skang kat celah tengah hidung berbekas merah. uwaaaaaa sian nya anak ibu ni.



nasib lah dapat nurse yang memahami...tolong urutkan sekali bila mak dia tak ada kan. Syukur alhamdullilah nampak dia progress baik. boleh mengomel...ada good respon. walau mata dia belum fokus betul tapi respon lain dia ok. jarang laa dia senyap je kalau buat projek (berak) tu kan. mesti kasi signal kat mak dia. apelagi melalak laaaa....bontot rimas kata nya.



pempes masih newborn size tapi da hampir muat2 je ni. peha dia agak berisi jugak laaa. tengoklaa baka sepa kan. ikut mak....sebab ayah dia peha kecik. perut je kedepan. hahaha ni style dia tido. suka angkat tangan pastu tegak je.....kena turunkan slow2. pastu kerap jugak dia ni terperanjat......kena tutup pintu and tak bole bising sangat. amboiiii sensitip nye.....esok Izara ROP. doa sangat2 yang dia ok and mata akan back to normal. Amin......




Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

2 comments:

  1. Dulu masa my gal admitted... dia kena minum susu Enfalac AR... mmg payah nk dpt.. biasa beli kat farmasi... then kadang2 tukar dgn Novalac AR. Kedai cina sometimes ada jual susu rumusan khas ni. My gal pun ada masalah sesak nafas kan (apnea)... lama gak minum susu tu till 9 bulan... mahal sikit la dr susu biasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak kisah laa mahal sikit janji dia boleh tolerate. Novalac ni sy tgk macam tambah berat sikit. before this susa n lambat giler berat nak progress. skang baru nak kejar. thx for the info babe! :-)

      Delete