Tuesday, March 19, 2013

Update 135th Day!




She's almost 5months :-)


Syukur alhamdullilah. walaupun membesar dalam wad mak tetap gembira dapat tengok Izara membesar tiap2 hari. 


Jumlah hari yang sangat lama kan? its ok.....i rather wait until she is really fine and stabil daripada bawak balik rumah then admitted balik. semalam bermula lagi episod apnea. dia meragam tak tau kenapa. susu da minum tapi masa menangis kuat. lepas menangis terus senyap dan kebiruan. SpO 88 and HR is 54%. 


semalam juga nurses yang jaga Izara sedih sebab pada mereka sudah habis baik menjaga dia. tak apelaa aku paham benda ni amik masa semuanya. bukan tiba2 boleh baik. actually dia nak dipindahkan ke recovery da. nurses and sister kat recovery da tunggu laa kedatangan dia. tapi tak sampai2x....


rupanya da on oxygen balik. tak kuat laa just 0.01% saja untuk stimulated balik. sister kata dia da start manja. nak oxygen jugak. ntahlaa aku tak rasa macam tu. maybe ada sebab kenapa dia jadi macam tu. aku suh nurse cabut oxygen bila dia da ok sebab she dont need that. she can breath herself. tinggal lagi dia betul2 nak fit kan badan.



sebelum tu masing2 da kagum dengan izara sebab nak pindah wad. puji2 laa semua doc kan. aku rasa anak aku ni tak boleh puji. last week apnea pun jadi lepas kena puji and planning to transfer her. agaknya laaa :-)


syukur juga sebab benda jadi kat spital. apa2 pun nurse and doc semua ada. alhamdullilah she's ok and normal back. mmmmm buat neves jer anak ibu ni. dia masih nak biasakan diri. lagipun based on doc experience baby yang ada CLD normally cepat tak tahan dengan enviroment luar. thats why they impress with Izara. but....ni semua kuasa Allah. apa saja kata doc...tu semua ramalan pada aku.


after X-Ray test izara back to normal. dia kena maintain 90-100 SpO untuk rekod baik. syukur alhamdullilah.....her lungs ok tak ada infection. doc risau dia pengsan takut susu tersumbat kat lungs or ade infection baru. Allah maha besar...she's very strong! i'm proud...





Nurse recovery datang tengok. "Yang ni ape kes....dah duduk banglo pulak?". semua bantai gelak dalam tu. terus suasana jadi ceria balik. hahaha dari incubator ke baby cot. da pandai rasa sempit mintak banglo. terus tido lena..alahai anak ibu sorang ni. :-P


macam biasa aku akan training BF lagi dengan dia. walaupun tadi dia da minum dengan nurse. bagi juga biar dia terbiasa. mengamuk laa sikit sebab tak selesa ke apa...sumbat nenen dia hisap. so far nampak boleh telan. sebab kan dia masih kenyang....dia muntahkan balik susu tadi. sikit jelaaaa....kata doc its a good sign anyway sebab dia boleh respon. terus mak dapat peta pertama kat baju. nikmat....



Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

No comments:

Post a Comment