Tuesday, March 12, 2013

1st Breast Feed!




Alhamdullilah....syukur Ya Allah!!!!!


Genap 4 bulan 7 hari.


1st time Izara disarungkan baju. Terharu...sebak. 







walaupun baju asrama aku bersyukur and too happy with this. akhirnya....anak aku berjaya keluar dari NICU dan transfer ke wad biasa. sungguh Allah itu maha besar dan mengetahui. terasa segala keperitan 3 bulan yang lepas terbalas. 


Ujian yang tuhan berikan ini amat manis dan indah. betapa bertuahnya aku kerana dipilih untuk menjalani ujian seperti ini. rasa sayang plak kat NICU ni. hehehe nurses said 'sayang nak pindahkan Izara'. thanks so much to NICU staff. they all very baik hati. sebak nya rasa....


Berdebar nya nak room-in and nak bawak balik anak ni. semoga dipermudahkan laa kehendaknya. so this is the day. 1st BF with Izara. yeah....KEKOK. sangat2 kekok. pagi jam 9 aku dengan pakcik dah terpacak kat NICU jenguk Izara. kami laa yang selalu paling awal dan paling rajin dok NICU berejam2. hehehe bukan apa...semangat.


Doc round check baby and bagitau dah boleh ready to transfer ke KK9. alhamdullilah.....terus nurse kemas2 incubator dia. time ni rasa sebak tiba2 sebab kenangan. nurse bawak baju untuk dia pakai. yayyy and teruja. muka da glowing time ni. oh....before izara was transfer pegi troli biasa ni. dia melalak sepuas hati dalam box. tengok gaya macam da lapar / haus sangat. aku tengok jam...baru 10.15 am about sejam lebih baru lepas susu. aduhai anak.....


sumbat puting.....dia tolak. then nurse cakap nak bagi susu sikit. maybe dia tak puas minum tadi. susu ibu kan cepat hadam. lagipun dia da besar. 2oz tu tak cukup agaknya. elok nurse kemas2 incubator and bagi aku pegang. terus diam dan......................TIDO. aikkkk????? ok.....mak paham. dia da pandai rasa boring. 4bulan dan incubator and hari ni dapat bebas dok celah ketiak mak. senyap.....

 

 




begitu syahdu dapat bau ketiak mak. hehehe nurse kata da boleh BF dia. tapi...punya laa kejut tak nak bangun. macam mana tu? puas usik dagu laaa telinga laa. tak nak bangun. bukak mata pun berat haa. tadi kemain melalak kan. ooooo pandai yer trick. hehehe



so kami tunggu sampai time dia menyusu dalam jam 12 macam tu. Izara diam jer. tak merengek tak apa. aku letak and balik pegi makan dulu. around 12 tu datang balik nak BF. nurse da bagi susu dulu sebab masa aku balik nak makan...dia start nangis. adoiiiiii....






nak menunjukan semangat nya aku nk BF.....aku pun kasik dia bangun. bagi dia rasa2 nenen mak dia ni. last2...dak kecik ni kemam2 je sudahnya. sebab da kenyang. jadiklaaa janji dia merasa sikit2. esok nak train BF lagi. how excited I am! rasa dia mula2 geli geleman ada mulut kecik disumbatkan nenen. kihkihkih






geram tengok mulut dia yang kecik tu cuba nak hisap tetek. so far dia memang pandai sucking..telan semua ok. hopefully esok dia boleh BF dengan aku betul2. seriously aku rasa neves dan excited at the same time. now she's 1.850kg uollsss. alhamdullilah berkat rezeki EBM cepat berat dia naik.


kurniaan yang tak terhingga. seronoknya ada anak.... :-)


Syukur.





Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

3 comments:

  1. alhamdulilah...izara mmg anak yg kuat...tahniah ibu.. :)

    ReplyDelete
  2. yeah... izara dah capai besar... xlama lagi dah leh kluar wad :)

    ReplyDelete