Thursday, February 07, 2013

ROP review






Last week izara had ROP untuk both eyes. masa tu aku sangat sedih sebab dia terlalu kecik untuk rasa semua ni. lagipun aku tak ada pengalaman and anak 1st pulak tu kan. i'm worry...and of course i'm crying. tapi as parents kita kena kuat semangat dan cekal. 



Thanks juga pada group JEWEL sebab share same experience and bagi semangat kat aku. i'm always think that kalau aku rasa susah..ada orang lebih susah lagi ujian nya dari aku. be positive and jan putus2 doa untuk anak kesayangan.



Syukur pada Allah operation Izara went well and mata dia pun ok da sikit. after OP last week pakar said maybe she'll be incubate balik oxy pakai mesin lama. maybe amik masa 2 hari and ubat bius tu pun memakan masa 2 hari untuk kebah. sebelum OP start sempat laa jugak aku tgk izara live outside the box. hehe dah besar! comels nya anak aku!!!!



OP amik masa lebih kurang 2 jam including preparation and so on. masa ni my hubs ada sebab lepas bagitau izara nak kena OP dia terus decide naik flight malam tu jugak balik KL. alhamdullilah lega rasa bila laki aku ada bersama. at least tak ada lah aku nak melayan perasaan sangat kan. 






ni lah bilik menunggu yang disediakan. kat sini lah selama 3 bulan aku duduk dan melepak. dah bau2 badan aku dah kerusi tu. actually lepas review last week pakar explain yang mata Izara is in stage 2. and syarat untuk ROP ialah stage 3. however...pakar said nak teruskan jugak and tak nak tunggu. usually OP dibuat setiap hari jumaat. memandangkan Jumaat lepas kan cuti maulud nabi so doc decide untuk go on buat pada hari khamis. alhamdullilah...dipermudahkan.



memang lepas OP tu both izara eyes merah. doc cakap tu normal. nanti lama2 hilang. ada lah jugak dalam 2-3 hari aku perasan baru hilang merah tu. today review dia genap seminggu after OP. doc cakap so far mata dia ok cuma masih kena monitor lagi since dia masih depends pada oxygen. ada baby yang after ROP dia jadi lebih strong and boleh bernafas sendiri. just doa and hopefully parut yang tinggal kat mata tu tak meradang jadi benda lain.



aku doa banyak2 semoga izara tak lama lagi boleh bernafas sendiri dan tak lama lagi boleh BF dengan aku. sayu nya hati bila tengok dia macam ni. tak apa...i know my baby is strong and little fighter. insyaallah dengan izin-Nya. bersabar dan terus bersabar.....






so ini lah ubat titis yang aku beli di farmasi tepi jalan kat depan HKL tu. tak sia2 keje kat KL dulu2. farmasi ni da lama sebab aku start keje since tahun 2000 memang asik terpandang kedai ni. asal balik keje mesti lalu farmasi ni. so tak de lah nak blur sangat masa doc bagi direction suruh pegi beli.



nurse akan titiskan ubat mata ni untuk izara 2 kali sehari. insyaallah anak ibu will be fine. sepanjang Izara lahir...ni lah kali pertama aku tengok dia lemah and tak aktif. masa usap2 kepala dia still nak gerak2 kan kaki and tangan tapi tak larat. yelaa morfin tu ada lagi dalam badan. elok 2hari dia da kembali macam biasa. terkangkang2 dan melalak sepuashati. balas dendam 2 hari tak menangis tak meragam. hehe



Aku berdoa semoga Izara boleh kuar dari incubator dan bernafas sendiri tak lama lagi. aku tak sabar nak dakap dia. tak sabar nak cium dia. she's my angel...my little fighter...my nyawa. i love u so much sayang and ibu pecaya anak ibu boleh bernafas sendiri. maybe doc belum konfiden to let u breath urself but ibu tau u can do it sayang! Positive....be strong and keep on fighting....InsyaAllah!



Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

No comments:

Post a Comment