Friday, January 18, 2013

Day 76





Almost 3 months.....










Just change the oxy....from ventilator to this CPAP nose. nampak lebih calm n relax. kalau tgk ni macam da besar nau. bedung dia tu jer tebal. izara masih menten comel. hehe




Alhamdullilah...she's ok so far. syukur sangat!!!!!! kalau tgk chart sebelum ni mmg banyak merah which oxygen dia drop and she cant catch back due to her lungs problem. now...she's look better and makin membesar. alhamdullilah.....








masa mula sampai....aku hampir tak cam izara. aku mcm tak tentu arah tgk tiap incubator cari anak aku. tgk name card tu byk kali. da betul ni anak aku. rasa tak caya jer dia da tukar oxy. touching nya masa ni. sampai nurse tgk aku pelik. seb baik nurse paham tgk mak dia ni glabah cari anak tak jumpa padahal depan mata. da pulak kena bedung kan. lagi mak dia blur. nurse pun sengih jelaaa tgk mak ni. maybe da biasa kes mcm aku. haha


meleleh air mata tgk keadaan dia skang. almost 3months dia dok ngn ventilator gegar tu. tiba kali ni senyap je...and nafas ikut hidung. sepa tak seprise kan? baby ni dia tau kalau mak dia dtg kan. bila aku sampai dekat box ni je..bagi salam dia mula laa tersengih2. sengih banyak kali plak tu! syahdu nya.....



 





Terus aku wassap ngn laki aku kasi seprise gambar ni. dan2 reply cakap tak sabar nak balik tgk anak. kannnnnn....mak dia pun tumpang skaki sonok sbb suami dia balik. banyak laundry nak mintak tolong ayah cucikan. eh

 






macam mana pun aku rasa lega...bersyukur. at least...izara tak dibebani wayar yg banyak. salu nya ada 2 tiub..oxy and tiub susu. then wayar utk heart beat. cuma kalau ada kuman baru laa nampak akan ade injektion tiub kat kaki or tangan. now tinggal CPAP ni ngan tiub susu jer.



tak terucap rasa bila tgk progress anak mcm ni. tak sabar rasa nak dakap dia lagi. sobs...sobs...rasa mcm terbalas hari2 ulang-alik. jenguk dia hari2 pn its one of my best terapi. rasa tenang....and its just u and me. the best ever feel!



Izara ni...aktif. dari mula lahir sampai skang. nurses and docs mmg kenal ngan kenakalan dia ni. suka main tiub...naughty ok. siap docs pesan suh aku bisik kat dia jan noti sangat. kannnnnnn....but docs said better dia aktif mcm tu daripada pasif je. not good...



tapi dia ni aktif bukan sikit2. baru kena bedung da sedih. cemek2...merah padam muka marah tak selesa. kejap2 mengeliat laaa nak pusing badan laa. ade je trick dia janji tangan kaki bole menguak. alahaiiii anak ibu...sabar yeh. kasi berat naik dulu...pastu nak telentang ke...kuak dada..silakan nak.




berjaya meloloskan tangan. kejap je behave. mak pegi basuh tangan tgk tangan dia da terkuar dari bedung. kiutness!



alhamdullilah.....pray someday we will be together at home. not expect to soon asalkan anak mak sihat and membesar mcm baby lain. hal lain...insyaallah kita bole usahakan. thanks to mummy mumtaz for sharing Jewel Group kat fesbuk. Yeah...miracles do happen!



Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

1 comment:

  1. Tahniah affe n tahniah jgk utk izara...semoga terus kuat dan insya allah keajaiban akan berlaku as long jgn berhenti berusaha dan bertawakal ok

    ReplyDelete