Thursday, May 10, 2012

Terkesima








I'm asking my dad to buy ikan Jenak kat pasar. sebab angan2 nak buat ikan bakar....padahal plan asal nak western for this weekend kan. biasa laa sejak2 kelly langgar kete aku...aku seakan2 cakap tak serupa bikin. salahkan kelly tu. 



aku mintak ikan yg biasa2 je. i mean around sekilo lebih. ikan bakar buat ape besar2. nyusahkan tukang masak nye nanti. lagipun kalau da besar2 sgt mcm xbape nak sedap. muak sebelum masa nya. risau aku....



tiba2 rasa diri ni mcm jahat plak suh bapak pegi beli ikan. family aku jarang sangat nak merasai ikan best selain dari siakap. siakap tu pun lps kawin baru aku perkenalkan kat dorang. and after that...mmg siakap jelaa bapak aku beli. dulu2...mn nak dapat makan ikan sedap2. layan ayam ngan ikan tongkol pun da cukup syukur.



aku bgtau abah suh beli yg sedang2 aja ya pak...nk makan pun 5 org je....bukan 15 tau. yelaa aku nk g beli tp dia willing and sukarela nak beli sendiri kan....so sila kan wahai bapak. aku tolong masak kan je tau. mak bapak aku da tua2 ni mmg paling suka laa kalau aku ni datang and tolong masak utk dorang. walaupun kdg2 statment dorang tu xmakan tgahari laa...malam pn jarang makan laaa. bila aku masak....on time je makan? oklaaaa paham.....



so...resipi ikan aku nak guna yg sama mcm aku buat kat melaka ritu. yummmeh!!!! tabik spring pada yg bole tangkap apakah bahan2 yg digunakan oleh Ana Ikan Bakar Petai itew. aku pun apalagi.....masak laa bumbu tanpa melihat ikan nya telebih dahulu. mak aku bilang ikan nya besar....besar.....besar.....



ku sangka kan...mak aku begurau.......



sekali kau...................














































cepat pikir!!!!!!!!!!



nak masuk oven? muat ke? nak bakar atas arang? jam da pukul doblas nyah!!!! bumbu nya plak alahai.....



aku nak sedapkan hati org tua..lantas aku menjawab dalam masa setengah jam siap laa yer....



aku patah kan je ekor dia tu....bungkus punya bungkus ngan daun pisang....and sumbat masuk oven. done!



pukul 3.00 ptg makan tengahari. bukan lunch da....dinner terus. takyah nak beli goreng pisang ke cekodok ke apa. kenyang sampai malam....



thanks abah


Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

2 comments:

  1. Hihihi... Sedap a ikan besar

    ReplyDelete
  2. ikan kalau besar sgt mcm xfeel. lagipun 5 org je melantak. next time i ajak u eh? hehe

    ReplyDelete