Friday, May 11, 2012

Keje Senang




Sama kes seperti yang ditulis oleh bang mazidul. Yang tu pun aku penah jumpa and teserempak masa laki aku keje kat damansara dulu. tu lagi kaw2...pilih kete mahal saja.



Makcik ni mmg everyday ada kat sini.



Dia jual pen. jual tisu. jual hiasan ayat2 quran.




Dia mmg pegi kat kete je. 





aku tak penah nak sedekah kat orang2 yg buat keje mcm ni. sebab aku rasa...ramai lagi yg patut kita tolong and sedekah di saluran yg betul. kalau sepa2 penah sedekah kat org mcmni...terpulang. itu niat dan pandangan masing2. ade je aku tgk org bukak tingkap and hulur RM2 kat makcik ni. xsalah pun...


aku tak laa marah sangat cuma......dalam kepala otak ni "dari mana makcik ni datang?. rumah dia kat mana? anak2? homeless ke apa? kalau dia dari pakistan ke apa..ade plak duit dia datang sini. mana dia dapat tisu? pen? ke ade org jemput dia naik van ala2 sindiket mengemis tu?". isk....ntahlaa



Yang pasti dia bukan orang sini. dalam beg dia tu penuh ngan tisu peket Giant.









Dekat lori tu dia tak pegi langsung. lalu je...memilih juga org tua ni. dia tau laa tu lori...apa barang minta pada driver lori. tak untung....


senario mcm ni buat aku risau.....orang luar selamba masuk negara kita. lagi2 AWANG ITAM...




Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

2 comments:

  1. pernah terjadi ari jumaat lps kat area tasik dpn masjid sri rampai...mcm sama je mak cik ni yg ketuk cermin keta aku...tp aku bt x tau jer...terfikir byk lak tenaga makcik ni dok berdiri tgh2 panas tu huhuhu

    ReplyDelete
  2. ya.....this makcik mmg everyday laa ade kat sini. tulaa kan...tahan pulak dia tgahari terik tu. tp u blum tgk bila dia da abis waktu keje. laju dia jalan

    ReplyDelete