Saturday, April 14, 2012

Percubaan lagi




Framboise Lemon Cheesecake





Actually si Pot ni beriya2 sangat nak buat kek cheese. as usual i took this recipe kat sini. mostly mmg kat blog akak ni yang aku suka refer. she's very creative and cake2 dia semua lain dari yang lain. aku tak penah nak komen kat blog dia...sebab segan. tgk je blog dia with her recipes...mmg best dan cantik sgt dia amik gmb. tabik spring! 


lagipun blog aku ni bukan special utk baking and cooking je....sekadar nak cuba2 je. kadang tu bila da try...and menjadi rasa gian. tahap mengada2 nak bake tetiba tinggi. seb baik ade orang bole layan peel kita ni tau. hehehe aku da plan ngan pot nak g ke Bagus Shah Alam cari barang sikit. sampai shah alam kau....mcm kat melawati takde je.


kata peel mengada2...wajib laa pilih tempat yg tak penah pegi lagi kan? saje je nak tgk barang kek kat shah alam ni cmne. my frenz ade yg rekemen g Bagus shah alam..kata nya ada juga cooking tools yg xde kat melawati. kalau dibandingkan dua tpt ni..mmg Bagus shah alam ni besar dan barang dia byk laa juga banding kat sini. oklaaa cuma masih tak puashati sbb tak jumpa pencetak utk buat peony flower like this. caiyok!




source: http://cakejournal.com



what can i say for this cake is....ianya delicious benar pada yg suka cis2 ni kan. mcm Pot..dia suka cis cake...so pada dia mmg best dan berbaloi tgu kek ni siap dimakan. and paling penting bila laki mak kata sedap. kihkihkih....but he complaining on my ice cream cake which yg aku buat utk makan2 kat opis. kata nye pelik. yelaaa bang...aku buat 1st time...standard laa pakai bantai je.






weekend mcm ni kalau tak balik kg memang keje kitorang baking and fud testing manjang. lepas tu bole laa ngelat buat alasan xnak masak sbb da penat baking. sonok tau kalau dapat cuba resipi baru. cuma nak cari bahan tu je kadang2 tbatas dek kemalasan yang superb melampau. skang ni aku tga minat nak try masak western mcm kat restoren tu. like lamb chop or fish n chip. teringat pulak  fish n chip kat Dome time my bespren makan. gua tgk je...nak mintak malu. coiii



hopefully weekend ni dapat laa cuba buat western fud plak kan. boleh le aku beronok2 ngan family. teeheee....harap jelaaa nak lebih2 kang xdapat telan air liur le jawapnya. 






kalau tgk pada kek yang dibikin ni.....mmmm tbayang berapa lemak for every slice yang dimakan? bukan ke yg tukang buat ni peserta Biggest Loser di opis? selambe tapir langgar pantang kan...sebab nye minggu ni tak yah melalui proses timbangan adil. apalagi...sebat jelaaa. kang petang2 aku cycling ler. xpun main laaa Wii tu setakat nak kuarkan peluh jantan. bole laaa dari bela belai lemak lepas makan kan?



dalam pada bdiet ni...aku x miss nak usha dessert2 yg mengancam. kalau bole taun ni target nak buat 12 biji kek yg belainan utk diri sendiri bukan yg ditempah. perghhhh kau punya angan2. sebab banyak2 kek..kek lapis je aku lom brani nak try. kek ni memohon kesabaran yang tinggi. kena bake 1 by 1 laa kata. tgklaaa kot2 semangat tetiba datang kan . tapi tekak mak ni mcm teringin nak makan carrot cake..da mula peel mengada2..kau jan macam2..kang bila da tiba masa kau tenung je barang2 kek tu semua smp expired.







kalau ikutkan hati semua resipi nak cuba.....tp kena pikir juga pengakhiran nya. sepa yg nak makan? nak kasi jiran? jiran2 aku rajin blk kampung. laki aku pn alahai nak sepotong je nyah. nak kasi mak bapak dorang kontrol gula skang ni masing2. hahahaha so....ke mana semua dessert yang dibikin? 



ke opis laaa jawabnya....





Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

No comments:

Post a Comment