Sunday, March 18, 2012

Lembik








minggu lepas keje aku meroyan marah2 je kan...ok cukup untuk setakat ni. setakat ni jelaaa jan laaa ade mahkluk nk naikkan darah aku lagi. eh tak koser laa nak layan. tapi layan juga....kalau x layan xde laa bahan kutukan masuk dalam blog. nak buat mcm mana kan...dugaan tu bukan kira orang. kena laaa pandai nak atasi masalah. alah watpe nak pening2 pikir hal orang kan. kita kemain laaa marah maki2...org yang dimaki tu buat dek je tak de rasa apa2. rugi....



sempena nak tenang kan jiwa hati dan sanubari...eceh ayat macam nak promo Oasis. as usual...i will cook. senang je nak cool down kan perasaan marah ni. aku tga rajin sejak2 nampak daun pisang kat JJ semalam. lagipun rm1 tu dapat banyak. yelaaa kat sini mana aku nak dpt daun pisang bagai melainkan balik kg. bila da ada depan mata sebat jelaa. tapi at the time belum terfikir nak masak apa. tebayang2 nak buat kueh tradisional. tapi mood tak mari....last2 gugel i planned to cook nasi lemak kukus




da nama pun percubaan kan...so failed laaa. nak jadi pandai kena gagal dulu. kaver...kaver. sebab apa gagal....sebab nasi nya jadi lembik dan lembik. mengapa ya? kajian mendapati si pemasak tidak yakin mencuba dan 2-3 kali bukak resipi dan 25 kali baca resipi. tapi masih tidak yakin dan ragu2. tak penah buat and berani2 nak buat. last2 xkonfiden.




the recipe state kena rendam beras at least 2 hours. aku rendam sejam je. sebab request pukul 5 ptg setengah jam pastu baru nk rendam. lepas rendam terus tenggek atas api and kukus. tapi lepas sejam lebih aku tgk nasi aku ni keras lagi and mcm tak berubah apa pun? so...aku jadi was2. aku buka balik resipi. sambung kukus another 1 hours. pun sama...tak jadi apa2 pn. 


sangat neves time tu sbb kalau xjadi pembaziran akan berlaku. apa yang aku buat bila da gelabah is aku amik periuk tadi aku masak dlm rice cooker dalam kadar yg sekejap. about 10 minutes dlm rice cooker aku intai and aku tgk dia nak ke arah lembik. ok..sambung glabah lagi sbb kalau laki aku tau...aku yg kena kukus kang. dia keep on asking...da siap ke blom...da siap ke blom. bab pressure kau no.1





bila sambung kukus dia jadi kurang berair but hancur laa berasnya sbb terlalu lembik masa dlm rice cooker tadi. patut laa dlm resipi tu bilang..lagi bagus rendam 3 jam. sambal...telor..ikan bilis and ayam goreng da setel sebelum magrib lagi. dinner bermula jam 9.30 malam. aku da xbole nak makan sebab nasi tu kembang sangat. tp ayam and sambal perfect! nak jugak credit kejayaan beside kegagalan nasi tu kan.



oh nasik...i should try again next time and tolonglaaa nyah oiiiii patuh kepada resipi tu.






Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

No comments:

Post a Comment