Saturday, February 11, 2012

bila da glemer.....






Aritu aku pegi laa teman laki aku makan kat nasi ayam linda onn. yang tagline nye 'my mom ciken rice' tu. ok seriously aku rasa nasi dia lama2 sangat biasa dan harga nya menjadi komersial tahap gile babs. rasa nya masa mula2 makan mcm ok tau. i mean ade laa rasa kelainan sikit nasi ayam tu. cuma..bila da makin banyak branch bukak...and aku rasa service pun ala2 je. 







Aku berpendapat kalau kedai tu yang asal mmg sebijik...baiklaaa kekal kan sebijik je. sebab bila da buka banyak branch..keaslian tu da teda. contoh...mcm sate kajang samuri tu. dulu masa mula2 dia buka before ade byk branch like nowadays kan..sate dia laa aku paling gila nak cari. skang!!!!! hoooo sakit ati ade makan kat situ. kuah dia semua ok...cuma sate dia keras..bakar pun xpakai style dulu2. pakai mesen...lagi2 bila cawangan da melambak. hurmmmmm......





And sometimes sesetengah branch yg baru ni masak or kasi service asal bole. masa aku pegi nasi ayam linda ni kat tesco ampang ni aku just order basic nasi ayam spesial. then...we asked budak tu apa yg special ye? 'yang ni ade fishball sup'. bab tunggu ni aku teda masalah klu setakat 15min ke stgh jam begantung pada keadaan kedai dan layanan. yang ni aku tgu lamaaaaaaaaaa dannnnn bila sampai nasi...air tak sampai2. last2 panggil staff dia. pastu selamba je kasi nasi ayam xde sup. alasan...lupa. good. toleh kiri kanan teda laa sibuk gile kedai dia time ni...normal laaa tenaga warga asing



cuma aku rasa jika kau claim ni resipi turun temurun ke...resipi ibu ke ayah ke. maintain laaa betul2...masak laaa betul2 macam masa mula2 kau bertapak. kualiti tu penting even bukan hari2 orang datang makan nasi ayam kau. tapi...orang akan igt kesedapan dan keaslian tu. sekian....




Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

1 comment:

  1. Haji sahmuri? Last choice. X sedap. Satay mmg keras... Tapi akdang2 dpt kuah sate yg x berapa nk masak cili dia. Sayang... Asalnya sedap. Pati skrng kualiti diorang dh x jaga

    ReplyDelete