Monday, January 16, 2012

Sesentap jiwa





Hari sentap dan meroyan sedunia.


Yer....mungkin hanya aku yang meroyan dan tidak org lain. mengapa?


Sebab hanya aku saja yang kena.....dan orang lain tidak merasa tempiasnya. fine....


Zaman childhood aku tak segemilang orang lain...aku pun tak tau ape benda yang dorang tak puasati ngan aku sampai xnk kawan ngn aku....sebab aku buruk ke? mak bapak aku miskin ke? atau aku tak segojes kawan2 kau yang lain. hey....come on laaa. aku masih tadika lagi time ni. tapi....budak2 sekeliling aku kapla semua saiko bajet mak bapak dorang antara yang tekaya di kawasan itu. 



Penah satu ketika masa kat tadika....ade budak ni tkencing atas kaki aku. tapi cikgu marah aku. logiknya bukan aku yg kencing tapi aku yang dipersalahkan. kena cubit. kot ye pn cikgu benci aku..jan lah cari salah aku dengan gaya kau teda modal nak kena kan aku. then...masa breakfast tadika serve bihun dan bihun tu tak dipotong2. jadi masa makan tu macam payah sikit kan. mestilaa bejelar2 panjang. lagi2 budak yang makan. kena laa slow2 tarik. tapi bila cikgu perasan cara aku makan mcm menjaki kan dia...terus saun aku. "makan tu sopan sikit tak bole ke. gelojoh. selekeh sangat makan tu! cuba tgk si bangkai ni makan. tertib je!" pelik tak? padahal bila aku toleh budak dua ekor tu makan tsangatlah lahap. pengotor dan selamba je buang2 bihun atas meja buat makanan macam mainan. cibai...




And di tadika dua ekor bangkai yang rasa jelita selalu share ngn cikgu keadaan dlm uma dia. even i was 5 at that time...aku rasa ANNOY ngn tingkah laku si bangkai ini. kecik2 da pandai bodek cikgu. da besar agaknya sekarang cmne laa rupa dorang ni. dan sebagai cikgu yang claim dirinya dedikasi pada anak2 murid tidak sepatutnya dia melayan kerenah bangkai2 tadi dan mbuatkan anak murid lain rasa terasing. patut laa kau hanya cikgu tadika. kesian...



2 bangkai ni citer pasal mak bapak dia. "Cikgu..cikgu...nak tau x..malam2 along ngn saya salu tido ngn mama. kita kadang2 cabot bulu ketiak mama. sebelum tido suka main2 ngan mama..kiss mama" ini kisah benar...tiada sedikit pun ditokok tambah. aku igt sebijik2 atas penderaan mental ngn perkara ni. cikgu pn ngn bangangnye melayan si bangkai2 ni. aku pn xpaham apa motif penceritaan dalam kelambu yang cuba di ketengah kan oleh si bangang ini.



gila bangga cite pasal mak bapak dia yang konon romantis depan cikgu dan kawan2 lain. mcm kau sorang jelaa kaya dan bahagia. naik tahun 1..aku satu skolah lagi ngan bangkai2 ni. muntah hijau......Nak tau...parents dia bcerai akhirnya. sepa yang malu skgni? mungkin semua igt "Alaaaa baru budak...xpaham pun perasaan malu bila mak pak cerai" . No...hakikatnya dorang looks down and tak hepi pegi skola. kesian....



Kecik2 lagi aku da kena dera.....da tua2 mcm ni pun kena lagi? WTH.....seriesly aku tak paham. ape sebenarnya yang belaku ni. manusia tidak sempurna...jadi kenapa tak boleh nak terima kelemahan orang? rasa diri tu perfect? Tuhan???? aku rasa mcm confuse...apa dorang nak dari aku? adakah wajah aku mbuat dorang rasa benci nak tumbuk2 muka aku? adakah dorang tgk aku rasa tgugat atau rasa aku bpotensi mbunuh kau sekeluarga? aku xpenah kacau orang...sikit pn. hairan.....




Bila da masuk alam pkerjaan...cabaran nye tinggi. kesabaran kena tahap maksima. lagi2 kalau ada orang rasa tcabar bila pesaing masuk kawasan dia. pasti ada PHD di situ....lebih parah jika dikurniakan bos yang bangang lagi bebal akal pikiran nya. i just wonder....how they can be a leader sedangkan satu ciri pun teda. *Sigh......



Apa ciri2 sorang leader? yang pasti adalah pemimpin yang memimpin dengan baik...adil dan saksama. but....teda satu pun ciri yang bos aku miliki. lebih menyedihkan bila dia rasa dia saja yang betul dan orang lain semua bodoh dan salah. apa kriteria penilaian seseorang bos itu thadap ank buahnya. adakah dari segi pemakaian yang ranggi? vogue tapi bodoh? adakah kerna anak buah itu kuat kipas di belakangnya? atau.....anak buah yang rajin mengadu domba pada bos nya tentang sepa2 yang dirasakan tidak bpotensi utk dinilai dan tidak mendatangkan value pada organisasi?



aku cuma tak sangka benda mcm ni jadi lagi pada diri aku...sedangkan i've improve everything for mylife...my career. tu pun bole nilai aku tahap sakai. pelik.....buat keje bagai nk mati...mengikut arahan top management. displin always jaga...attitude harus baik..tapi akhirnya perah tetek lembu...tapi tetek kambing dapat nama. seriesly HELL! apa lagi yang aku kena buat nak kasi ko ni cerah bijik mata...terang hati. biarlaa adil dan saksama. bukan menilai orang dari segi personal life....pangkat atau kekayaan seseorang. duniawi......



aku cuma panjatkan doa pada tuhan...semoga dikurniakan kesabaran yang tinggi. tak pelaa orang nak buli. aku pecaya...Allah balas tunai sama ada cepat atau lambat. Kuatkan laa semangatku!












Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

No comments:

Post a Comment