Sunday, January 29, 2012

1st trial...failed




Aku period hari ini. means....we're failed to get baby bulan ni. xpelaaa teda rezeki...kena laa redo kan. walaupun sedih aku masih boleh kontrol emo aku ni. bagi aku ramai lagi yg da betaun try to get baby tp fail...apa laa sangat nak dibandingkan usahakan kami ni yang baru 2,3x try hard kan.....its ok


but........its really effect my hubby. aduhaiiiiii........nape laa bab2 mcmni salu orang laki lebih emo dan get more sensitive than kita yang pompuan ni. suppose dia dok pujuk aku at this time. ni tak...terbalik. bagai nak rak aku pujuk laki aku ni. ewah2...lagi pujuk lagi merajuk. bole? sometimes aku rasa confuse...sepa laki sepa pompuan skgni?


for this matter aku rasa tak perlulaa nak citer panjang2 punca kegagalan ke apa. ini takdir. Allah yang tetapkan rezeki masing2. jadi kenapa nak stress? kenapa nak rs frust? kan kuasa Allah. kalau kita kecewa dan asik nak salahkan nasib...means kita tidak pecaya kan kuasa-Nya. eh..macam ustajah plak. tapi...betul apa aku ckp ni. penat ok nak pujuk suami yg nampak keras hati tapi manja nya mengalahkan bini. aku masih bole betahan. alaaa hal2 mcm ni biasalaa dalam marriage kan.


cuma kali ni....emo dia teruk sikit. pada dia....kalau duit da abis ribu riban sepatutnya ada hasil. ok..itu fahaman yang sama sekali salah. mana ada orang ikhtiar sekali dua je bejaya? itu give up nama nya bang...sebagai pompuan aku lebih rasa stress kalau nk diikutkan. aku jugak nk rasa jadi mak2..preggy and give birth. tp....kita kena laa rilek je. buat apa nak layan tekanan ni sgt. takde faedah pun.


baiklaaa kita tambahkan doa...buat solat sunat banyak sikit ke. bkn apa....kalau aku ade kuasa veto nak juga aku lepuk dia ni. kasi sedar diri sikit kan. tak paham bahasa. bila da kawin ni aku rasa jiwa aku banyak tolerate dan sabar ngan perangai mahkluk bergelar suami. kalau nak kira...aku ni api dia pun api. kalau tak kontrol.....bole terbakar.


aku cari perfect time nak tell him yg aku dah peot. kebetulan ade game kan..australia open. masing2 dalam keadaan duduk dan melingkor kat sofa. ok....sesuai. masa bgtau tu....mmg nampak laa wajah dia berubah. bekerut2 dan sekali skala tgk muka dia mcm da tak sayang aku. seriesly......sedih gile aku rasa. terus....dia tembak aku ngn soklan2 kencang. mula2 aku bole cool.....tp bila da sentuh bab2 dalaman and make comparison. sepa yang tak panas? seb baik duduk...bole kawal lagi..


aku pun membalas serangan. geram sbb bila jadi hal mcmni dia tau salah pompuan je. apa...dia igt sekali makan ubat je semen dia da bagus sgt lah? oh....kamon laaaa bang. jan kau nampak salah telo aku je. aku pun yakin telo aku da bagus...tapi aku redho..pasrah. haiyaaaaaaa agak sejam bertekak dan2 laki aku ckp dia nak kua. pegi tenang kan diri. poyo.....



poyo2 pn...mmg dia kua betul2. pertama kali dia buat cmni. siap off hphone. kronik nye jiwa kau skang eh. aku risau jugak kot2 dia kua pegi menggatal ke apa....yelaaa org laki ni kadang2 buat tebiat pelik ada sesuatu yang tak kena. xpelaaa...aku pecaya kan dia. malas nk serabut pikir benda2 tak elok. sampai laa ke malam aku pujuk tak jalan. pandang muka aku pun xnak. time ni aku mmg da merembes nangis sorang2. takde orang kesian kat aku...sampai demam laa kekdahnya. sabar jelaaa



aku anggap ni ujian dari Allah dan aku rasa istimewa kerana diberi ujian mcm ni. cuma...aku rasa sayu bila laki aku cakap...'Agaknya....sebab dulu2 b banyak buat dosa. sbb tu Allah tak buka rezeki untuk kita'. ntah mcm mana aku bole jawab mcm ni...... 'laaa...da tau mcm tu doa laa yang baik2 sikit. mintak allah ampun kan dosa. banyak kan solat taubat. allah kan maha pengampun. kalau tak...nape laa Dia bagi peluang kat manusia melalui solat taubat tu. da buat ke belom?'. mcm menyesal plak ckp baris ayat yg last tu. rasa diri ni macam laa kau bagus sangat.




mula2 ayat macam nak kasi sentap..tetiba jadi ustajah bagi tarbiah kat laki. eh....apesal aku ckp cmni haa? ntah apa2 and tunjuk pandai pun ade. sebenarnya aku nak ckp benda lain tapi xtau nk olah cmne. tu yg agaknya terkuar jadi mcm ni. sbb aku tga pujuk dia...aku malas nk create scene. aku harap...esok2 dia da oklaa tu. sebab aku xtau sampai bila aku larat nak pujuk dia ni....






Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

No comments:

Post a Comment