Saturday, December 24, 2011

saat-saat yang memang kau nantikan








bdasarkan gambar di atas......ia merupakan ciri2 nak istihar perang. muhahahaha ok stop. belah kiri ni uma mak metua aku. depan yang da dipagar ni adalah perbuatan kegilaan makcik jenab iaitu jiran mak aku. nak dijadikan cite....tetiba dia datang uma mak aku cakap nak tutup jalan depan tu. then dga plak orang kampung cakap dia tutup jalan sbb family mak aku CEROBOH tanah dia. fine.....







jalan yg makcik pandai ni da btaun orang kg pakai....guna utk jadi laluan harian. dalam kepala aku....apa yang makcik jenab ni pikir eh? apalaaa sgt kau beramal kasi org kampung lalu guna tanah kau tu. apa bole korek masuk dalam kubur sekali ke nnt? ye aku paham...kau buat ni utk protect harta kau utk anak cucu kelak. tapi......hati perut dan akal kau kat mana eh masa buat idea ni? kalau ada kematian mcm mana? seksa ok org nak lalu. mmg ada laluan lain...tapi kena amik side sikit sbb korner dia L.


aku kurang paham perangai orang kampung skg....kesian aku tgk makcik jenab ni. kau tu da idop sunyi...cuba2 laa bawak bgaul sikit. betambah aku tak paham bila makcik ni tuduh family mak aku ceroboh tanah dia....yer dulu arwah abah tanam pokok pisang kat tanah dia. itu pn arwah abah da mtk kebenaran and hasil pisang tu abah kasi kat cik jenab ni. aku tetanya2...apa sebenarnya org tua ni nak tegakkan? masa arwah abah nak diusung ke tanah kubur..da dikhabarkan pada semua. kalau sepa2 ada hutang ngan si mati atau si mati berhutang...tuntutlaa ngan ahli keluarga. berurusan ngan family si mati. tak dengar ke pekak? alih2 dga cite cmni. laki aku ckp...xpasti samada cik jenab yg ckp or mulut org kg...but i believe....ni mulut org tua tu sendiri. kesian...kemaruk harta



same thing happen kat uma cik june mak aku. jiran sebelah aku ni bukan tahap bebal da. bangang terencat. kau kalau nak feeling2 uma banglo kan...silakan pindah. carilaaa banglo besar padang golf ke ape ke..lantak kau. tp xyah laa smp nak ceroboh tanah aku yg ciput tu and claim itu tanah kau. lebih vabi dari yg biasa jiran aku ni. nape busuk ati..tamak..bongkak sgt? tak ingat nak mati ke? meh aku azan kat tinge tu nak? kau da korek tanah aku satu hal....kau paking selamba mak bapak kau depan paking aku? anak branak kau datang..kau selamba tenuk suh dorang paking kat uma aku? vabi...


tu pn aku ngn pot da saun kuat2 pn xpaham2....kasi bahasa kias tak reti2 jugak. nak kena cakap pakai kaki ke? mana sivik org2 tua ni? pelik x? and smp skg jiran aku tu masih bangang dan suke paking depan uma aku siap angkat wiper. penah dulu kitorg satu family blk KL dari kg awal sbb ada hal...tau tak apa ada DALAM GARAJ uma aku? kete jiran dua buah rumah sblh aku....cibai x? pastu selamba buka gate aku kuar kan kete tanpa say sorry. aku tau kau da malu...tapi toksah nak belagak. mentang2 kaya laaa kata....then easily jiran sebelah uma aku ckp 'abg ingat june balik lambat lagi. abg suruh laa dia paking sini'. kau sepa? kau bayar installment uma aku ke? cilaka.....






skgni mak metua aku pn mengambil langkah2 bijak dan bebuat amal utk org kampung. mak ke dalam kan pagar dan set terus pagar otometik sbb dia kan dok sorang skgni. easier for her kalau anak2 balik xyah laa dia bangun2 nk amik kunci semua. kau ada cik jenab??? masa aku blk ritu terus aku feeling mcm org kaya. hahahaha cantik jugak pagar mak aku ni. xpelaaa cik jenab....ikutlaaa da kau kata ni tanah kau kan..kau tutup sebab nk besar kan uma eh? ok...aku nk tgk laaa. dlm masa setaun kalau uma kau xbesar2....makna nye kau jeles ngn family mak metua aku. kannnn???





 haaaa nampak luas sikit....so kalau ade kete lain btembung ade laaa space sikit nak sodok. xpelaaa mak aku pn malas nak gadoh...kita buat laa utk diri sendiri dan org kampung.










punya banyak pisang kat tanah dia ni haa.....sejuk tangan arwah abah ni. xkisahlaaa...pandai2 laaa kau jaga cik jenab oiii. xkoser da nak amik tau hal ko. banyak org skang ni lagi bharta lagi rasa diri besar dan berkuasa. lupa harta tak bole bawak ke mati. aku pun takut juga...mana tau esok lusa kalau aku hidup senang jan laa aku lupa diri....amin






Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

No comments:

Post a Comment