Friday, December 16, 2011

Mee Bandung Muar



Arini kita nak share resipi mee bandung. this recipes i took from my uncle kat Muar. dulu dia meniaga jual mee bandung ni. mabeles giler rasa nya!!! but now dia da tak meniaga sebab...biasa laa kalau gerai tu maju ade je yg dengki. nak tapak balik laa...nak buat bisnes lain laa. last2 aku tgk org yg halau pakcik aku bukak gerai mee bandung! obvious dengki. dunia..dunia...nevermind. skg pn pakcik aku da buka bisnes lain. rezeki dia


last month aku wat makan2 kat opis and aku masak seperiuk besar for around 30 people. phewww......gua baru gaul periuk biasa2 je. agak2 kalau org yg mmg meniaga betul tu...cmne laa agak nye dia gaul. lenguh..berat..lengan aku tak kecik2 jugak. sedey! pastu camne nak angkat periuk ni pegi opis. fikirkan.....kalau ade van venette sbijik ke sedap gak eh? tp aku bukan laa meniaga besar-besaran. xpelaaa susa sikit je....janji dorang kenyang. :-p


so...here the recipe. ni anggaran dalam 2-3 orang makan saja. enjois...


Bahan Mee :
Mee kuning sebungkus (dicelur)

Bahan Kuah :
1/2 kg udang basah (digoreng separuh masak)
1/2 kg daging. hiris nipis dan rebus sampai lembut
1 pek udang kering (rendam dalam air)
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
3 senduk cili blend
500 g kacang tanah (dipanaskan atas kuali api kecil tanpa minyak)-blend
1 gelung gula melaka
3 biji telur (ikut jumlah hidangan)
garam secukup rasa



image gugel from resipi.net kalau xsalah. i use this palm sugar.


Bahan hias:
daun sup
limau nipis
bawang goreng
sawi dicelur





Cara:

1. panaskan minyak. minyak kena lebih. jan risau...lepas bahan semua siap masak lebihan minyak akan timbul di atas. boleh cedok dan kuarkan minyak tu. blend bawang putih, bawang kecil dan udang kering. tumiskan bahan blend sampai naik bau.
2. masukkan cili blend.
3. tumis sampai cili masak dan naik bau. tumis dalam 3-5 minit.
4. masukkan air rebusan daging dan dagingnya sekali. air rebusan kalau tebanyak nanti kuah cair. bajet2 laa dalam setengah periuk
5. renehkan tumisan dengan air rebusan tadi sampai didih. masukkan udang yang digoreng tadi
6. bila dah sebati masukkan kacang tanah yang diblend tadi. gaul lagi.
7. masukkan gula melaka dan garam secukup rasa. gaul sampai gula melaka dissolve.
8. masukkan telur. pecahkan telur satu persatu. tapi JANGAN GAUL. biarkan telur masak dalam periuk. telur membantu dalam memekatkan kuah.
9. siap...boleh dihias dan dihidang. yummeh!!








amacam? senang bukan.....




bai


Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

5 comments:

  1. Aduhhhhh.... Lama dah nak buat. Tapi MALAS.

    ReplyDelete
  2. buatlah mama adam...senang je. lagipun delicious!

    ReplyDelete
  3. sedapnyerrrrr.... teringat lg yg mkn kat umah awk dulu. nyum nyummm

    ReplyDelete
  4. hehe..done semalam..menu utk berbuka posa..thanks affe!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Caya laa ummi buat mee bandung!! Hehe

      Delete