Thursday, November 24, 2011

Double Chocolate Chip Cookies







i just try this recipe from here.

Ingredients

250g salted butter
125g icing sugar
2 tbsp valrhona cocoa powder
380g top flour - i used cake flour
100g Semi sweet chocolate chips
1 tsp vanilla
80g of roasted almond - i added


Method

Melt butter till liquid state
Add icing sugar to it and stir till well mixed. Add vsnilla to mix.
Finally add flour, cocoa powder and chocolate chip and stir till it forms into a firm dough.
Scoop using cookie scoop or spoon on a baking tray - i used ice cream scoop hehe
Bake in preheated oven 180C for 15 mins
Remove to cool completely bef storing.



buruk eh? mmg pun....apa bole buat. i've try my best. ok x ayat cmni? alhamdullilah the taste mmg absolutely gorjes dan...dan...dan....tak bole stop kunyah dan kunyah. aku sebenarnya plan nk buat kek or something else than cookies. sbb risau cookies tak jadi. salu kan adik aku yg bikin. kali ni aku berani kan diri. sbb resipi dia mudah and nk buat pn xleceh. tp akak ni punya cantik..comel2. aku xde scoop pn. pakai agak je. tgklaaa jari dan tapak tangan aku ni besau mana kan. hahaha


aku pn xpasti cmne sebenarnya rasa cookies ni. yelaa aku baked ikut cara yang diajar tu kan. betul laaa kot. kalau salah...its a lesson utk org yg xreti mcm aku. xpe...mak yakin nak! asal kerajinan ni sbb aku belek tin cocoa powder tu. 1st tgk dia tulis 25 Nov 2011....mati laaaa. mahal2 beli akhirnya expired. gelabah weh....apelagi gugel tgk laa mana2 resipi yg guna kan cocoa ni. abis segala dapur org aku cari. kalau boleh target nak abis kan before that date. nk tido pn tbayang cocoa tu. isk..isk amende laaa kau ni


2x tgk....rupanya Nov next year. kahkahkahkah!!!!! lega betul rasanya...kalau x mesti laki aku da perli2 ni ari2 coklat! aku kol mak and told her pasal kes cocoa ni...senang je org tua ni reply 'kau memang...suka sangat simpan benda sampai jadi avatar' . free2 je kena tarbiah dlm tepon. alaaa rilek laa mak..aku bkn nye meniaga besar2an pn. aku beli buat stok kalau pot xsempat nk topap bahan. nk isi masa lapang kata....kang kalau xbuat lgsg kau ckp anak kau ni serba serbi tangan panas. haha



gile debab cookies aku ni haa. pastu ada hati amik gmb close up.






sekali tgk mcm ........eh tak baik plak. makanan ni!!!! rasa nye i have to enroll mana2 baking class utk improve dan non-stop learning from the best!



bai...




Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

No comments:

Post a Comment