Thursday, October 06, 2011

Tak kan pernah lupa....



mengimbau saat2 lampau...tetiba teringat arwah makcik yg jaga aku dulu. sebulan lagi ulangtahun pemergian dia. dia ni adik mak aku. dia yg masak dan jaga kami 3 bradik. dari zaman mula kawin smp anak 3 mak aku ni dia masak basic2 je. lain2 kalau dia nk mkn...tunggu bapak aku belanja makan kat luar. tu pun jarang...yelaaa bapak aku dulu navy. kalau belayar tinggal anak bini lama.


mak aku pn keje plak kan..so masak ni mmg makcik aku yg buat laa. even dia jarang..tp sekali dia masak mmg kaw2 punye aku makan. mom's cook is the best laaa kata. arwah makcik aku ni dulu jaga kitorg. dia belum kawin dan meninggal pada taun 2003. so..its been 8 years kan. hidangan terakhir arwah masak utk kami adik bradik..nasi ayam. aku menyesal tak belajar ngn dia..sangat menyesal...


sepanjang arwah sakit kami anak branak jaga dia ngn atok aku kat HUKM selama 4 bulan non-stop ari2 ulang alik ke hospital. dan sepanjang itu laa aku tak penah tengok mak aku nangis tengok adik dia telantar sakit. masa ni mmg menguji kesabaran family aku. especially bapak aku...yelaa dia ngn mak aku mmg kaki gado. tak sebulu org kata.


tapi bapak aku ni sikit pn tak bekira ngn apa yg mak aku cakap or buat kat dia. sebab arwah ni laa yg jaga dan besarkan anak2 dia. balik keje dari subang terus ke HUKM. everyday....sama juga aku ngn pot. ingat lagi...ktorg kena gilir2 jaga arwah. kena naik taxi. sekali pegi rm20. masa tu aku merungut gak..yelaaa bodo lagi time ni. 


mak kata...'xpe jan gado2 pasal duit. nnt mak bayar balik' . haaa terus sentap kena saun. apa saja yang arwah nak..mak aku tunaikan. cuma ade satu part ni aku rasa mcm useless and bersalah sangat. masa tu hari raya....atok aku da masak siap2 kt uma and plan pegi hospital tgahari sikit. jadual utk aku adalah pagi. biasalaaa...hari raya je semua sebok nak serbu ayam kicap atoklaa...lodeh atok laa..etc.


arwah ni...dia mmg tanak org lain punya ketupat..lodeh selain atok aku punye. kisahnya aku bole telupa bawak bekal yg da ready utk makcik aku tu. sampai hospital da ade sedara yg sampai dulu and bawak ns impit bagai. she refused to eat bekal org lain. dia nak mak dia punya jugak. sikit pn tanak ok...


aku kol mak...and cakap lupa nak bawak. aku mmg kena marah gila2 babeng nye. kaw2 mak aku  pekik kat telinga ni. masa ni pn aku dga mak da mengeluh like upset ngn aku yg amik ringan perkara mcmni. dan aku pun mmg bangang tahap dewa lagi...tak memahami situasi org yang sakit tu. aku reply 'alaaa mak...sama je kan lauk org kasi tu. makan jelaaa. mengada je...' biadap kan? kalau mak ade depan aku mmg da merasa lempangan trojan dia. 


sbb aku amik mudah...aku rasa benda tu arghh.....smp ke waktu zohor mcm tu makcik aku tanak makan ape2 sbb tunggu lauk atok aku. masa ni baru ko tau nak lari kuar wad..nangis2 bagai. aku trasa sendiri ngn tindakan aku tu. apalaaa sgt kan...padan muka ko!!!!! betul2 atok aku smp makcik aku makan ngn seleranya...and abis! aku takde niat nak biadap cuma that time aku yakin dia akan sembuh dan balik uma mcm biasa. itu yg aku rasa sbnrnya....


tapi sepa kita nak lawan takdir Allah...akhirnya makcik aku pergi selamanya. masa ni pun aku tgk mak aku tak menangis. aku ngn pot mmg tak bole tahan air mata ni. sampai sudah makcik aku dikebumikan...selesai semua mak angkat aku dtg dan peluk mak aku. masa ni....baru aku nmpk dia menangis. sehingga ke hari ni...aku merindui arwah...perit kehilangan org tersayang :-(


dan paling buat aku terkilan smp skg...barang2 peninggalan arwah smu nya dpt pada org yg aku rasa tak sepatutnya. tp ape hak aku nk bsuara...kang klu cakap org kata aku ni mata duitan. aku berkira...berebut harta. padahal xbesar pn permintaan aku yg korang lgsg tanak dga. Barang kemas arwah..ade korang discuss dulu adik bradik yg lain before korang amik dgn tak malu nya jadi harta korang? No...


Baju2 lama ada? aku tak dapat apepun selain 2-3 helai baju tido arwah yang hampir koyak. arwah bela aku dari baby smp pot lahir. sekurang2nya ko bagi laa rantai leher dia kat aku utk aku ubat rindu pada dia. tp korang xpaham semua tu. 'rantai..subang ni bagi kat anak aku jelaa. noe pn bukan bole pakai kan' anak ko tu arwah jaga setahun je. WTH....


mak ckp...xpelaa. jan direbut2 nanti gado sedara mara. mak tak nak....tp aku kecewa. kecewa....dgn sikap 2-3 org adik bradik mak. ambil barang2 tanpa persetujuan...tanpa bincang...adil kah utk mak aku...tp mak aku mcm biasa. diamkan diri....bil2 hospital semua mak aku yg bayar. nasib baik mak aku masukkan duit tiap2 bulan utk arwah sbb dia kan tolong jaga kami. 2 pun kalau nk ikut xcukup sgt ngn kos medical yg mmg tinggi.


pulak tu ada adik bradik yg senang2 nak ajak mak aku pegi bcuti dan suh mak aku sponsor sikit atok nk pegi umrah. padahal baru sebulan arwah meninggal. senang kan? ape eh dlm kepala otak korang masa ni? mak aku yg tanggung semua...korang lepas tangan. hutang pn belum abis bayar. and the most annoying word yg aku dga bila pakcik aku suh mak aku beli uma lain laa...besarkan uma laa. siyes cam cibai!


b4 cakap ko mmg tak penah pikir dulu eh? aku tau family aku bkn org senang...dan bukan kami tak cuba ubah hidup. rezeki masing2 dan bila2 masa Allah bole tarik rezeki ko. makcik aku 1 hal..mentang2 da kawin ngn orang kaya lupa diri. sorry to say...mmg ko lupa diri. aku mmg tak kan lupa semua ni...and always remember hidup ni ibarat roda....



........







.......


Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

No comments:

Post a Comment