Monday, October 10, 2011

Al-Fatihah.... إنا لله وإنا إليه راجعون



semalam...adalah hari yang aku tak kn lupa sampai bila2. pak mertua aku da pegi buat selama-lamanya... :-(


tanggal 09.10.11 jam 5.15 am kak ipar aku call and inform abah da meninggal. i believe dia da pegi dalam 3-4 pagi cmtu. dia meninggal dalam tido. actually..malam sabtu ktorg kol mak tanya kaba semua...and teda tanda2 pn yang abah akan pergi tanpa apa2 pesan untuk kami semua. masa kol tu pn mak ckp abah tengah tgk tv. rutin biasa malam minggu.


cuma...mak mertua aku sedar pagi tu jam loceng abah bunyi..tp abah tak bangun2. time ni maybe mak pun da rasa something wrong tapi dia kejutkan abah mcm biasa. abah tak gerak mahu pun buka mata sahut panggilan mak. terus mak letak tangan atas hidung abah dan rasa tiada nafas. 


mak : jam awak bunyi. awak tak nak bangun ke? **gerak2 kan abah....
mak : awak dah meninggal yer? Inna Lillaahi Wa Inna Ilayhi Raaji'oon...
mak : awak da takde...


trus mak bangun and call kak edah (my SIL). masa dpt berita ni..shock. kaku. wordless. aku peluk laki aku and sebolehnya aku tak nak dia menangis. banyak lagi benda nak pikir kena setelkan dulu. solat subuh..siap packing baju semua trus gerak balik melaka. hati aku bdebar2 nak tgk abah kali terakhir...

smp kg je...jpa mak mertua. 1st word masa aku peluk mak..."abah da takde nak...da pegi". hati yg tabah tadi akhirnya kalah dan aku menangis dalam pelukan mak. tak terkata apa....rasa menyesal...bersalah


sepatutnya..aku balik kg minggu ni and as usual abah akan kol anak2 dia samada kamis or jumaat. tnya balik ke x. aku mmg nak balik...tp tetiba laki aku kansel sbb nak pegi servis keta and ade intebiu. salu blk kg mmg nak anta duit utk mak abah and bawak dorang pg jalan2. lepas kata kansel tu..aku mcm tak keruan. aku tanya 3-4 kali betul ke tak nak balik kg. smp ke sudah aku feeling tak best je. rupanya......


abah hepi sgt bila kata dpt bonus utk pesara...sayangnya dia tak sempat merasa bonus terakhir ni. wang pencen abah akan disalur untuk mak pasni. abah mmg ade sakit...alaa org tua. ade juga kencing manis darah tggi. paling latest ade tibi. tapi da sihat...and smp laa semalam tak dga pn mak bgtau abah tak sihat...semua nya seperti biasa....


masa smp...laki aku trus buka kain dan cium abah. dia tak menangis lg time ni. aku da pesan...kena kuat. jan menangis kalau nak cium abah. selesai mandi dan kafan...semua adik bradik..cucu2 cium abah. aku tak cium...aku tak kuat. cukuplaa aku dpt menatap wajah abah kali terakhir. teda beza...aku lihat dia seperti sedang tidur mcm yang aku tgk ari2. 


laki aku cium abah kali kedua dan terakhir. masa ni semua org cari dia...rupanya dia da teresak2 kat belakang dapo. aku tnya nape mcmni...'selama hidup b tak penah cium abah'. berjurai air mata aku non-stop. sebab abah ngn anak2 mmg garang. tp kegarangan dia ni laa yg jadikan anak2 dia berjaya semuanya. garang2 dia...tak penah biar anak2 susah.

alhamdullilah...selesai semua. rezeki abah semua dipermudahkan. abah pegi dgn senang dan tidak terseksa. aku percaya...bekas imam dan bilal ni org yang baik2...jadi Allah mudahkan perjalanan abah.


sebagai menantu bongsu dalam keluarga abah...aku sangat terkesan atas pemergian mengejut ni. even kami jarang bebual tapi aku tau dia sayang anak2 dan menantu2 dia. apa saja abah nak aku da buat dan tunaikan. semoga abah halalkan makan minum aku selama aku jadi menantu dlm rumah dia. mata abah tertutup rapat sekali seperti menyatakan dia telah beri segala2 utk anak2..pendidikan, agama dan kehidupan yg baik. tanggungjawab abah da selesai....



Abah....


terima kasih sebab izinkan abdul aziz menjadi suami saya
terima kasih sebab terima saya jadi menantu abah
terima kasih sebab sudi makan masakan saya 
terima kasih sebab suka air teh tarik yg saya buat untuk abah
terima kasih sebab abah selalu puji saya depan sedara mara
terima kasih atas segala kasih sayang yang sempat saya rasa dgn abah.....

Abah...


sesungguhnya saya tak sangka abah pergi mengejut
saya masih tak percaya abah dah tiada
tapi saya harus berpijak di bumi yang nyata
mati itu pasti....
saya kena kuat untuk beri semangat dan dorongan pada anak bongsu abah
saya perlu menerima hakikat..saya tak kan lagi dapat dengar pekikan abah
saya pasti......akan merindui semua ni



my memories...abah terima kasih untuk segalanya

satu2 gambar yg abah senyum...gelak tawa abah aku tak lupa sampai bila2. cite 'musang berjanggut' akan jadi kenangan terakhir buat aku dan abah. aku berdoa agar Allah permudahkan jalan untuk abah untuk ke syurga dan berada di kalangan org2 beriman..

aku sayang kedua2 mak abah aku dunia dan akhirat.


Al-Fatihah.......




Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

No comments:

Post a Comment