Wednesday, September 07, 2011

kronologi indahnya beraya di hospital




vavavavava......sebelum cite mak ni jadi basi eloklaa aku semadikan dlm blog ni sebagai kenangan pahit dan moga jadi peringatan kat diri aku ni. hurrmmm...nk stat pn tak pn tak tau. ntah paper.....ni laa citer keluh kesah kak esah sebelum dan selepas hari raya. sbnrnya aku sndiri tak sangka aku akan kena pyakit ni. rasanya spanjang ramadhan aku elok je...tetiba jatuh sakit. yelaaa Allah nk kasi dugaan bila2 je kan..


ekceli...aku da stat rasa tak sihat masa jumaat last week ramadhan. tp aku da pegi klinik. and doc ckp maybe salah makan dan bukan appendik. sbb aku rasa aku ok...so aku ignore jelaaa kes cirbir aku yg blarutan smp ari senin shari sblm nak raya. masa malam raya aku steady lg masih bole masak semua. smp jam 12.30 midnite pas aku setel masak..aku trus pengsan. penat gile babeng. da tsadai tido nak tgu raya je. hahaha


skali kau...pagi raya badan aku panas mcanak punye. pergh bahang dlm bdn mmg tak terkata laa. tp cam biasa...laki mak nok. dia tgk aku ok je. bole? padahal ko da rasa pn temperature bdn aku kan...masih tanak pcaya eh. tak paham aku. but i still gagahkan diri..mandi..gosok baju..mekap bagai. siapkan laki aku nk g solat raya. haaa lepas tu...aku tumbang. sedar2 je uma da penuh org...keco2 smu. aku mamai..melayang. sedih gile beraya dlm kdaan mcm ni. aku kuar bilik kejap je...tu pun nk kasi duit raya. 


aku demam on off....da risau. yelaaa aku takut denggi ke ape...mana tau kan. balik kg pulak. paham2 laaa. time ni da mcm2 dlm otak aku pikir ape yg tak kena. petang tu aku g klinik kat semabok. mlm 1st raya aku elok lg...kire aku da plan laa 2nd raya da bole mbedal...jalan2 raya uma sedara. cuma sempat pegi uma member laki aku and uma ipar2. tu pun tak semua.....haishhh



amacam? manja x? tu bukan aku yg makan. smu laki mak yg tolong bedal 


bila da jadi mcm ni....satu ape pn aku tak bole nk makan. lgsg tekak aku tak berasa. mmg xde selera lgsg. mee hailam yg k.ipar aku wat tu mmg sedapppp woooooooooo tp apakan daya. perut mak ni da tolak smu benda dalam jamban. pasrah.....time ni pn ekceli aku rasa nak melingkor baring. kontrol......klu tak lama da aku mintak kak long bantal. 



sempat pose ngn MIL......time ni aku tga tahan taik cirbir nk tkuar. wohahaha


last aku mkn kat uma ipar aku no.3...i thought my perut da ok. so nafsu masih menebal...lalu aku pn cedok laa mee hoon sup dia. aku bajet mcm da bselera nak makan. 3 kali suap je....perut aku terus bunyi tora dendang dan aku tkemut2 tahan taik dari keluar.  


suppose khamis pagi aku balik muar...demam dan masih demam. kali ni baru laki mak cuak. kannnnnn....aku igt ko tak syg bini tadi. kelam kabut trus nak bawak aku g hospital. dalam kete aku da nangis2...tak tahan. dlm nangis2 sempat kol mak. minta ampun bagai..halal makan minum. oh syahdu...baru nk igt mak bapak cmni laaa kekdahnye. coiiii


gelupur laki aku mmg ngalahkan nak anta bini branak. aku ni sakit..mcm mana ko bole ade masa nak pikir nak campak aku pegi hospital mana? masih bole bkira2 hospital mana yg bagus...dan sempat lagi gado2...ntah paper. anta jelaaaa kt hospital yg bdekatan sayang oiii. siap kol bespren dia...nk anta hospital mana. apekah?????? tidakkkkk


finally...aku pegi Putra Specialist hospital. dulu spital ni nama Southern Hospital. then kerajaan negeri da amik jadilaa semi-gov nye..arrghh aku tak kisah janji da masuk and doc bole rawat and kesan ape masalah aku. process dia tak lama...alhamdullilah laaa dorang wat keje pantas. pas daftar smu terus jumpa doc. and mmg kompem appendik masa wat ultra scan tu. meleleh air mata aku ni. doc ckp kena operate. even appendik awal n tak besar...tp sakit dia....aku pn tak tau nape aku bole nangis depan doc..merayu jan bedah aku. siyes aku takut.....


tp kan....perut aku tak sakit pn apelagi memulas2. mmg tak sakit. cuma demam panas je. masa doc check..dia tekan2 perut aku smp kuar air mata ko...pnya laa doc tu picit tahap gaban pnya. start dia tekan perut...smp kesudah sakit dan lebam. hahahahaha aku pn tak tau mmg appendik mcmni ke ape. dan smp kesudah juga aku mnangis. adoiiiii prangai.....






akhirnya serah diri utk kena drip air. yg ni pn aku cuak....maklumlaa tak penah kena cucuk2 ni..dulu penah masuk wad tapi diri ku bebas dari jarum. but not this time....tak bole lariiiiiiiii! pedih wooo masa air masuk tu. pas kena cucuk drip...trus nurse tolak aku naik kusi roda. nak naik kusi roda pn jadi hal...aku kan bambam jadi aku risau nurse tak bole tolak. bole? free2 kena tarbiah ngn laki mak nok......



dan sbgai pesakit yg da serah diri....aku declare diri aku pesakit paling jakun dlm wad tu. bagi aku..dpt layanan dan bilik yg privacy pn da rasa best giler spital ni. org lain masuk VVIP 1st class hospital nye ward pn tak kecoh. mula2 nurse campak aku kat 6 bedded. tp yg ada dlm tu aku sorang. pingu aku rasa. ni pn aku rs da cukup best. yelaaa ade harapan nak sumbat sedara mara dlm 1 bilik skaligus..ye dok? hehehe


1st day warded trus dpt lunch. tp aku selera bedal tembikai kuning je. lgpn takut doc marah makan yg bukan2. lagi ntah paper. jakun nak pg mana2 kena bawak tong air. lepas dok atas katil..smp petang aku tak bangun2. melekat da bontot tak le gerak. mana x..stat doc tu tekan perut aku..kejang trus okeyyyyy smp malam!


masa ni demam aku masih high lagi....sejuk dia jan cakap. beku! maybe sbb aku demam jadi aku rasa tahap sejuk ala2 oversea. meringkuk smp ke tulang sejuknye! tga aku feeling2 luxuries kan...doc bedah pn dtg. hensemmmmmmmmmm kaaaauuuuuuuu mcm hero hindustan. geletis aku da naik...kannnnnn nama doc tu Dr. Doshi.....alaaaa aku saje je. tp siyes mmg hensem. hantuk kapla jap kat dinding. *xsedar diri da menikah
rasa demam nak baik....wakakakaka



da ptg2 sikit...mmg bilik aku crowded gile. trus aku rasa sihat tak yah bedah. sedara mara aku dtg smp nurse ckp ramai nye org kg dtg. alaaa da nama raya...seb baik dorang igt nk beraya ngn aku kat spital ni. klu tak nangis mak sendu sorang2...sejuk plak tu!




nntlaaa mak sambung lagi....




bai




Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

No comments:

Post a Comment