Monday, September 26, 2011

Ketagih...habislaaa




alhamdullilah kenyang...entri arini berkait rapat dengan makanan sahaja. baiklah kita akan mulakan ngn jamuan kat opis aku arini. ngeh3x....utk makan2 kat opis ni semua plan utk potluck je. oklaaa dorang pn da agih tugas and update makanan apa yang nak dibedal pada hari ini. pagi2 da disaji ngn nasi dagang asli dari terengganu. tp patik hanya makan sikit je sbb tak bape nak IN. maybe sbb nasi dia rasa heavy sgt...ni pn tersengguk2 depan PC ngantuk. tu cara2 aku amik ciput..kalau sepinggan? meleleh air liur tetido....


utk part aku suppose aku wat oreo cheesecake. malangnye.....petisejuk aku full. pack dan keadaan mmg tak bole nak oter da. penuh mayat dalam tu. sbb aku manusia yang sayang nak buang makanan. kadang smp kuar bapak cendawan pn masih nk simpan. ok...tipu. kena tgu laki mak kasi tarbiah free baru thegeh2 wat clean up. jadinya....aku pikir malas nak bsesak dan aku pun da sediakala tired...mak beli jelaaaa nyah! xkoser nak kecah2 kan dapo. 







ada lagi lauk pauk kat meja belah kiri...tp aku malas nak amik sedap tga menyentap sate keramat yg sangat meruntun jiwa sedapnye. aku harap dorang puasati laa mkn kek beli aku tu. maafin gue ye temen2..gue ngak sempat nak bikin. seb baik licin der kek aku tu....hahahaa


yang ni lagi satu kes ketagih...actually aku ngn my hubby tak suke makan kambing. dulu aku penah termakan daging ni kat mana eh tak ingat plak. rasa dia mmg skali ngap aku da tau...its kambing. terus aku migrain dan tebau2 kambing smp ke malam. muntah bagai. same goes to laki aku....tp dia punye reason gedik. tak suke kambing sebab tbayang kambing busuk tak mandi. hello....ko makan daging lembu tu...lembu tu keturunan mandi ke?


terus xmakan sehingga last week pecah rekod. masa mak mertua aku dtg ritu...kitorg pegi open house abg ipar aku kat batang berjuntai. mcm kenduri kawin majlis dia. masa smp2 je dia da hampar kambing sekor tga golek2. time ni aku mmg tak heran pun. tak suke konon....


puaslaaa adik bradik dia ni suruh ktorg makan kambing. last word dari sedara mara....ni lamb bukan mutton. ini biri bukan kambeng kampung. kalau makan tak pening...blood pressure menten bla...bla...bla...haaa semangat eh korang nk sumbat kitorg ngn kambing. ngn slumber nye...laki mak terus beratur amik lamb tu. mula2 makan je tekak da mcipta rasa pening2. tapi tak pening....smp round yg ke-3 laki mak queue. amik kau.


seriously...mmg sedap. aku mkn sikit2 jelaa xdelaaa mcekik gile babi nye. tapi.....laki aku ni ha! konfius nyah! konfius! mana tak nye...aku suh stop takde nye dia nk dga..lagi beratur ade. risau aku mamat ni. yelaa dia xpenah mkn kambeng tetiba bantai mcm kambeng lover. bole? senang je nk kasi dia ingat bumi..."b..kambing ni bulu lebat...tak mandi tau. lupa ke?" setel. 


then aku igt dia da insaf laaa....nyimpang rupanya. recently abg dia yg second last buat open house jugak. untuk close family...yg close2 ni bahaya. senang nk buat perangai mentekedarah tahap dewa. abg dia kol bgtau bini dia beli kambeng. baru gap seminggu ko mlantak haiwan ni. mmg tak lepaskan peluang. petang sabtu lepas ktorg pegi dan..dan..dan mmg kambeng dia superb enakkkkk. eh aku plak over...laki mak harus lebih over..sbb dia duk sebelah je ngn dulang isi kambeng tu. maka nya......aku kena nyanyi lagu Amuk...ingat-ingatlah bumi.


dan aku dok menepek kat uma abg ipar aku smp jam doblas tgh malam. mata aku ni kalau tengkek pki kayu besbol pn tak pasti leh buka ke x...memandangkan ade kat uma org dan mak seorang yang pemalu gile babeng nye..mak redho nak.


and yang bestnye...ahad semalam. laki mak mintak nasi arab. guess what? dia nak kambeng. kambeng! kambeng! tetiba jiwa aku begelora nak layan jiwa kunap mamat ni. xde benda lain ke ko nak makan. baru semalam ko bedal sedulang. apehal ko ni bang...sumpahan kambeng da tamat ke ape. ok..ok aku tak nak jadi isteri derhaka. *ntah pape.....



terus gugel tgk resipi asas utk bikin nasi arab. sure aku akan gubal punye ikut sedap ati dan bgantung kepada bahan2 yg ade dlm kabinet aku. resipi asal aku amik kat sini. lepas aku perati akan potensi bahan2 dia...maka aku gubal. tetapi tekak keluarga aku ckp sedap....ON! bole teruskan resipi gubal ni.






siyes mak suke kan masakan ni....tp kena makan in moderation. konsep ni laki aku tak bole apply. kang malam2 tergedik2 suh aku goreng daging beger laa...hash brown laa...


resipi later....gua tga muak. hahaha


Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

No comments:

Post a Comment